Wat schrijft u op een rouwkaart?

Wat schrijft u op een rouwkaart
jan 6, 2021

Vorige maand schreven wij over het sturen van een kerstkaart in rouwtijd. Wij gaven hier tips voor, omdat mensen dit vaak lastig vinden. Maar dit is niet alleen lastig rondom de feestdagen. U wilt uw medeleven tonen bij een overlijden, maar wat schrijft u op een rouwkaart? In de praktijk blijkt dat veel mensen dit lastig vinden. Wij geven u hieronder een aantal (schrijf)tips.

Laat hoe dan ook iets van u horen

Wanneer iemand overlijdt is het altijd goed om iets van u te laten horen. De nabestaanden waarderen het als u uw medeleven toont en het is juist pijnlijk als u niets laat horen terwijl u hen kent. Laat u dus niet tegenhouden omdat u niet weet hoe u uw medeleven moet tonen. U kunt een rouwkaart schrijven of uw medeleven betuigen tijdens het condoleancemoment op de uitvaart. Nabestaanden waarderen eigenlijk altijd  uw troost en steun.

Wat schrijft u op een rouwkaart als tekst?

Bij het schrijven van een condoleancekaart gaat het niet om de originaliteit van de tekst. Het gaat erom dat u uw medeleven toont, ook wanneer u niet weet hoe u dit moet schrijven. U kunt dit dan ook gewoon zeggen. Weet u dus niet goed wat u op een condoleancekaart moet zetten? Schrijf dit dan gerust op de kaart. Geef aan dat woorden tekortschieten of dat u niet goed weet wat te zeggen. Het gaat uiteindelijk niet om creativiteit, maar dat de nabestaande weet dat u aan hem of haar denkt.

Telefonisch uw medeleven tonen

Verschillende mensen vragen zich af of het gepast is om na een overlijden de nabestaanden telefonisch te condoleren. Medeleven tonen wordt door de nabestaanden vrijwel altijd gewaardeerd. Houd er wel rekening mee dat de tijd rond een uitvaart voor nabestaanden vaak hectisch is. Voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt, moet er praktisch gezien veel worden geregeld. De nabestaanden willen in deze periode (meestal) in rust en kleine besloten kring afscheid kunnen nemen van de overledene. Een telefoontje komt dan niet altijd gelegen. Het wordt wèl vaak door de nabestaanden gewaardeerd, dat u telefonisch contact met hen zoekt en onderhoudt na de uitvaart. Uiteraard niet direct na de dag van de uitvaart, maar doe dit eens een tweetal weken erna. Het geeft de nabestaanden het gevoel dat er nog steeds aan hen en de overledene wordt gedacht.

Leef u in bij het schrijven van een rouwkaart

Elke nabestaande gaat weer anders om met verdriet. Daarom is het goed om rekening te houden met zijn of haar gevoelens als u een condoleancekaart wilt sturen. Condoleance teksten als ‘Tijd heelt alle wonden’ of ‘U moet het een plekje geven’ lijken in uw ogen misschien bemoedigend, terwijl het voor de nabestaande juist erg pijnlijk is om te horen. U geeft een nabestaande misschien zelfs wel het gevoel dat hij snel weer moet doorgaan met zijn leven. Probeer zulke teksten dus te vermijden en laat iemand rouwen op zijn manier. Iedereen doet dit namelijk weer anders en op zijn tempo.

Haal herinneringen op aan de overledene

Een rouwkaart schrijven kunt u natuurlijk ook doen met behulp van herinneringen aan de overledene. Als u elkaar goed kende is het fijn om uw leukste herinneringen te delen met de nabestaanden. Schrijf bijvoorbeeld over wat typerend was voor de overledene, welke uitspraken bij hem of haar pasten of vertel een anekdote. Op deze manier houdt u de herinnering aan die persoon levend en wordt een condoleancekaart heel persoonlijk.

Voorbeelden van condoleance teksten

Als we het hebben over de vraag: wat schrijft u op een rouwkaart? Vindt u het wellicht fijn wat voorbeelden te hebben. Wij hebben daarom enkele mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Lieve en persoonlijke teksten

  • Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
  • In gedachten zijn we bij u/jullie.
  • Een bijzonder mens heeft ons verlaten.
  • Geschokt vernamen wij dat [naam] is overleden. Wij wensen jou/u en de hele familie heel veel sterkte nu en in de toekomst. Het is een groot verlies.

Traditionele teksten

  • Gecondoleerd met dit enorme verlies.
  • Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
  • Ik wens je/u veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.

Woorden van troost

  • Elk afscheid is de geboorte van een herinnering.
  • De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt.
  • Hopelijk hebben jullie veel steun en troost aan de mooie herinneringen.
  • Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft.

Dit zijn enkele voorbeelden. Natuurlijk is er nog meer mogelijk. Misschien kunt u wel goed dichten. Een gedicht op een rouwkaart is ook een mogelijkheid.
De belangrijkste boodschap voor het sturen van een rouwkaart blijft, dat u uw medeleven toont. En wanneer u het schrijven van de kaart lastig vindt, kunt u altijd een mooie passende condoleancekaart kiezen met hierop een traditionele tekst en uw naam. Dit zal altijd gewaardeerd worden.

Bianca Tange