Voordat de kist wordt gesloten

Voordat de kist wordt gesloten
nov 8, 2022

De kist sluiten is altijd een emotioneel moment. Ook komen er nog al eens wat vragen naar boven. Want mag en kan er bijvoorbeeld mee in de kist? Hoe legt u uw dierbare in de kist? In deze blog geven we antwoord op wat er zo al mogelijk is voordat de kist wordt gesloten.

Oma had altijd koude voeten

U mag zelf bepalen welke kleding uw dierbare draagt in de kist. Vroeger kregen overleden mensen in de kist vaak een pyjama aan, maar dat is niet meer zo. Familieleden weten het beste wat hun geliefde graag droeg. Of dat nu een driedelig pak is, een trainingspak omdat de persoon heel veel sportte of een spijkerbroek. Het kan allemaal.
Aangeraden wordt om natuurlijke materialen te kiezen. Synthetische kleding en panty’s zijn belastende voor het milieu. De nabestaanden bepalen wat voor hun dierbare belangrijk is. Als oma altijd koude voeten had, mag u oma gewoon de lekkere dikke warme sokken aantrekken, die zij altijd droeg tegen de koude voeten.

Wat mag ermee voordat de kist wordt gesloten?

Het meegeven van spullen voordat de kist wordt gesloten is niks nieuws. Een lievelingsknuffel, een brief of een mooie steen met een tekst is absoluut niet vreemd. Eeuwen geleden werden er namelijk al grafgiften meegegeven. Denk maar aan de oude Egyptenaren. Zij geloofden dat de spullen die werden meegegeven, door hun dierbare werden gebruik in het hiernamaals. Er zijn wel een aantal regels voor het meegeven van spullen:

  • Er mogen geen materialen mee in de kist die zorgen voor vervuiling in de grond;
  • De spullen moeten afbreekbaar zijn;
  • Uiteraard mogen elektrische voorwerpen niet mee in een crematieoven.

Liggend op de rug of op de zij

Meestal liggen overledenen op hun rug in de kist. Vaak weten mensen niet dat het ook anders kan, waardoor ze er niet naar vragen. Zowel opbaren als begraven kan namelijk prima op uw zij. Er zijn zelfs speciale zijliggingskisten. Fijn voor mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geloof op hun zij begraven willen worden. Maar ook fijn als u weet dat uw dierbare liever op zijn of haar zij zou willen liggen.

Heeft u vragen over wat er kan voordat de kist wordt gesloten? Of betreffende de kleding, het meegeven van materialen en of de ligging van uw dierbare in de kist? Stel uw vragen dan gerust voor we uw dierbare in de kist leggen en voordat deze gesloten wordt. Ook dit hoort bij een persoonlijke uitvaart en wij ondersteunen u hier graag bij.

Bianca Tange