Wanneer u een dierbare verliest staat uw leven vaak compleet op zijn kop. Terwijl uw leven er voor u heel anders uitziet, moet u als het ware op een gegeven moment toch weer “het normale leven” oppakken. Wanneer u werkt komt ook het moment dat u weer aan het werk moet gaan. U vraagt zich vaak af of u dit wel kan. Hoe kunt u het beste omgaan met verlies en rouw op het werk? Wat moet u weten en wat kunt u als collega of baas doen?
Kunt u weer aan het werk?
Het rouwproces wordt door allerlei verschillende factoren beïnvloed en dit is dan ook bij geen twee personen hetzelfde. De ene persoon zal het fijn vinden om zich zo snel mogelijk onder te dompelen in het werk, terwijl het voor de ander een onmogelijke taak lijkt om terug te keren naar de werkvloer. Hoe lang en op welke wijze de rouw een rol blijft spelen in het dagelijks leven, is dan ook bij iedereen anders. Wanneer u weer aan het werk wilt of kunt, is per persoon verschillend. U kunt hier het beste eerlijk in zijn naar uw zelf, uw werkgever en collega’s.
Maak duidelijke afspraken
In veel gevallen zult u officieel weer een aantal dagen na de uitvaart aan het werk moeten. Er zijn regels vastgelegd over verlof bij een overlijden. De vakbonden zijn ermee bezig deze regels flexibeler te maken. Hier leest u meer over de regels omtrent het verlof bij overlijden. Wanneer het wettelijke verlof bij een overlijden niet toereikend is, ga dan altijd in gesprek met uw werkgever. Wellicht is het mogelijk om tijdelijk parttime te gaan werken? Bekijk samen met uw leidinggevende het takenpakket en inventariseer wat er wel en niet lukt. Mogelijk kunnen collega’s tijdelijk intensieve afspraken uit uw agenda overnemen of deadlines bewaken. Zet samen de afspraken op papier en zorg ervoor dat uw werkgever deze ook communiceert richting andere collega’s. Dit voorkomt misverstanden en scheve gezichten.
Wat kunt u als werkgever of collega doen bij verlies en rouw op het werk?
De meeste mensen brengen in een gemiddelde week meer tijd door op hun werk dan met hun gezin. Een leidinggevende en collega’s zijn dan ook veelal belangrijke sleutelfiguren in ons leven. Wees u zich als coördinator bewust van deze rol. Vraag wat degene die rouwt, nodig heeft en blijf ook op langere termijn bereid om te luisteren. Als werkgever is het verstandig een overlijdens- en rouwprotocol samen te stellen. Hierin valt te lezen hoe een bedrijf medewerkers kan ondersteunen na een verlies.
Manieren om collega met rouw op het werk te ondersteunen:
- Wees vooraf al een steun op afstand. Stuur een rouwkaart net na het overlijden. De persoon die de dierbare moet missen zal zich hier door gesteund voelen. Stuur ook nog eens een kaartje als de persoon door de omstandigheden nog niet kan komen werken, of bel hem / haar eens op.
- Laat het verlies niet links liggen en blijf niet stil na een overlijden. Veel mensen gaan ervan uit dat een rouwende collega met rust gelaten wil worden, maar dat is vaak onterecht. Steun van collega’s is juist erg belangrijk.
- Bedenk dat verdriet niet altijd zichtbaar is in de vorm van tranen. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.
- Heb er begrip voor als iemand af en toe afwezig is of niet optimaal presteert.
- Vraag de persoon in kwestie wat hij of zij nodig heeft.
- Blijf ook op langere termijn bereid om te luisteren.
Omgaan met verlies en rouw op het werk blijft lastig, vooral omdat het bij iedereen anders is. Spreek het ook gerust uit, wanneer u het moeilijk vindt. Of u nu zelf de rouwende persoon bent, of u bent een collega, dan is dit geen schande om uit te spreken. Het zal juist voor duidelijkheid zorgen. Ga elkaar vooral niet uit de weg en luister naar elkaar. Dit is in alle gevallen belangrijk.