Wat zet u op een verjaardagskaart voor iemand in rouw?

Bianca TangeNieuws

Verjaardagskaart voor iemand in rouw

Enige tijd geleden gaven wij tips over wat u op een rouwkaart kunt schrijven. Veel mensen vinden dit namelijk lastig, wanneer zij hun medeleven willen tonen. Maar wat zet u op een verjaardagskaart voor iemand in rouw? Iemand die jarig is, maar net een dierbaar persoon heeft verloren, viert vaak zijn verjaardag niet of sober. Toch wilt u dan vaak de verjaardag niet stilzwijgend laten passeren. Om u op weg te helpen delen wij enkele tips voor wat u op de verjaardagskaart voor iemand in rouw kunt zetten.

Verjaardagskaart voor iemand in rouw: tips en alternatieven

Kies voor een minimalistische kaart

Bij een verjaardagskaart denkt u wellicht al snel aan uitbundige kleuren, grappige teksten en vrolijke afbeeldingen. Als u een verjaardagskaart verstuurt naar iemand in rouw kunt u hier het beste van wegblijven. Kies in plaats daarvan voor een minimalistische kaart, zonder allerlei toeters en bellen. Tegenwoordig zijn neutrale kaarten in vrijwel iedere winkel te vinden:

  • een kaart met slechts een bloemetje op de voorkant;
  • een kaart zonder standaard tekst aan de binnenkant zodat u genoeg ruimte hebt voor een persoonlijk geschreven bericht;
  • of een simpele kaart met slechts “Gefeliciteerd lieverd” op de voorkant.

Kortom: keuze genoeg! U kunt echter ook zelf aan de slag gaan en online een gepaste kaart ontwerpen voor de bijna jarige in rouw. Tip: kies voor zachte kleuren zoals pastel- en natuurtinten of houd het simpel en kies voor een witte kaart.

Schrijf vanuit uw hart

In een verjaardagskaart voor iemand in rouw schrijft u natuurlijk iets meer dan alleen “Van harte gefeliciteerd” en vermijdt u standaardteksten zoals “Maak er een fantastische verjaardag van!” het liefst. Houd er rekening mee dat de ontvanger net een dierbare heeft verloren en dat het gemis juist op deze dag extra voelbaar is. Hij of zij heeft veel verdriet en de emoties kunnen hoog zitten. Schrijf daarom een persoonlijke tekst waarin u degene met een ingehouden toon feliciteert en het verlies en gemis erkent. Laat ook vooral weten dat u aan hem of haar denkt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: schrijf vanuit uw hart! Dan zit u vrijwel altijd goed.

Uw steun betuigen

Als u het moeilijk vindt om de verjaardagskaart voor iemand in rouw te vullen, wat niet per se hoeft natuurlijk, kunt u ook uw steun betuigen. Zoals we eerder al kort omschreven, kunt u er vanuit gaan dat de aankomende verjaardag niet ‘uitbundig’ wordt gevierd, omdat zijn/haar dierbare er nu niet meer bij kan zijn. Wens de ontvanger daarom ook sterkte toe. Gaat het om iemand die dichtbij u staat? Dan kunt u in uw tekst op een subtiele manier benadrukken dat u in deze moeilijke periode voor hem of haar klaarstaat. Een toepasselijk gedicht of een bemoedigende quote kan u wellicht helpen om dit mooi te verwoorden.

Alternatieven voor een verjaardagskaart voor iemand in rouw

Als u liever geen verjaardagskaart wilt versturen of als u het lastig vindt om te bepalen wat u op de kaart wilt zetten, kunt u ervoor kiezen om de rouwende op een andere manier een hart onder de riem te steken op zijn of haar verjaardag. U vindt hieronder enkele ideeën:

Stuur een bloemetje of iets lekkers

Als je niet goed weet wat je moet opschrijven en toch graag een stukje liefde, zorg of ontspanning wilt bieden, is een bloemetje of iets lekkers een perfect alternatief. U weet zelf vaak wel waar diegene van houdt. Zeker voor het sturen van iets lekkers zijn er genoeg opties. Bijvoorbeeld bij Kiekeboe Snoepgoed zijn er tal van mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een blik snoep waar bijvoorbeeld een etiket met hartjes op kan, of een etiket met door u gekozen tekst.

Pak de telefoon op

In plaats van een verjaardagskaart kunt u natuurlijk ook altijd de telefoon oppakken om iemand te feliciteren. Voor iemand die zich eenzaam voelt na het verlies van een dierbare, kan een openhartig gesprek vaak heel veel betekenen. Vraag hoe het gaat en geef de jarige de ruimte om over zijn of haar gevoelens te praten. Een luisterend oor kan waardevol zijn voor iemand in rouw. Aan de andere kant kunt u zich natuurlijk ook voorstellen dat de jarige op deze dag door meerdere mensen wordt gebeld of juist geen behoefte heeft om te praten. Wees begripvol als hij of zij de telefoon niet opneemt en stuur in dat geval een lief berichtje. U kunt voordat u belt, ook altijd eerst een berichtje sturen en vragen of het gewenst is dat u even belt. U kunt hierbij ook al vermelden, dat u het begrijpt als hij / zij vandaag liever niet belt en hij / zij dus niet verplicht moet voelen, dat je alleen even wilt laten weten, dat je aan hem / haar denkt.

Ga even langs (indien gewenst)

De één is liever alleen en de ander kan juist gezelschap gebruiken tijdens het rouwproces. Voordat u voor de deur staat van de jarige en “Verrassing!” roept, kunt u dus beter eerst vragen of er überhaupt behoefte is aan bezoek. U wilt er graag voor uw vriend(in), collega of familie zijn, maar het blijft van belang om zijn / haar wensen en grenzen te respecteren. Spontane (goedbedoelde) acties worden niet door iedereen gewaardeerd.