Vaderdag zonder vader

Bianca TangeNieuws

Vaderdag zonder vader - Eigen Stijl Uitvaartzorg

Op zondag 19 juni 2022 is het weer Vaderdag. Een dag waarop we onze vader verwennen met cadeautjes, kaartjes, ontbijt op bed en zeker wat jongere kinderen betreft; eigen knutselwerkjes. Voor iedereen is een Vaderdag zonder vader confronterend en moeilijk. Toch kunt u hier proberen een mooie dag van te maken. U kunt hiervoor de tips gebruiken voor Moederdag zonder moeder. We willen dit keer wat dieper ingaan hoe Vaderdag zonder vader voor jongere kinderen toch een fijne dag kan zijn en hoe u en uw omgeving hierbij kunnen helpen.

Iets knutselen voor Vaderdag

Vroeger werd er nogal eens krampachtig gedaan door juffen en meesters, wanneer er geknutseld moest worden voor Vaderdag en er een kindje in de klas zat, waarvan de vader was overleden. Deze kinderen kregen dan “een ander speciaal opdrachtje buiten de klas, of er werd direct gezegd voor wie het kind iets moest knutselen, want hij / zij had immers geen vader meer. Erg confronterend en verdrietig voor het kind.

Het gebeurt gelukkig steeds vaker op scholen dat een kind ‘gewoon’ meedoet met iets maken voor Vaderdag. Op het moment dat de leerkracht een kind zou vragen “voor wie wil jij iets maken” kan een kind al denken dat het dus niet voor papa mag zijn, omdat hij er niet meer is. Natuurlijk wilt u ook niet de indruk wekken bij het kind dat u bent vergeten dat de papa dood is. Dus hoe kan een leerkracht dit doen? Hij / zij kan aan het kind vragen of zeggen: “Jij maakt ook wat voor jouw papa? Of had jij iets anders in gedachten?”.

Als ouder kunt u hier ook in sturen, door het vooraf met de leerkracht te bespreken. Zo komt zowel u als uw kind en de leerkracht niet voor onaangename verrassingen te staan. Het is immers al lastig genoeg.

Dood is niet vergeten

Dood houdt niet in dat er nooit meer over de overledene gesproken mag worden. Sterker nog, kinderen vinden het heel fijn als hun papa gewoon genoemd wordt, als er over hem gesproken mag worden. Niet alleen kleine kinderen, ook pubers vinden het fijn dat ze nog steeds een vader ook al is hij dood. Nu maakt een puber waarschijnlijk niks meer voor Vaderdag, maar er mag zeker stilgestaan worden bij het feit dat de ouder er is geweest en in gedachten er ook nog steeds bij is en hij niet vergeten wordt.

Rituelen met Vaderdag zonder vader

Wellicht had u met uw gezin voor de vader overleed rituelen met Vaderdag. U kunt dit natuurlijk aangepast voort zetten. Had Pappa bepaalde dingen die hij lekker vond en werd dit als ontbijt gemaakt voor hem? Maak dit deze ochtend met uw kind(eren) en eet dat samen op aan een mooi gedekte tafel, of misschien samen in bed. Hield pappa bijvoorbeeld van zwemmen? Ga die dag naar het zwembad. Of gingen jullie op Vaderdag altijd naar het bos, of een stukje varen? Zet dit dan voort met uw kind en haal mooie herinneringen op aan de vader die dag. Dit kan uzelf ook weer helpen bij het gemis op deze dag.

Bezoek aan het graf of gedenkplaats

Zowel u als uw kind(eren) willen de vader blijven herinneren en zeker niet vergeten. Een bezoek aan het graf of gedenkplaats tijdens Vaderdag is dan ook helemaal geen gek idee. Wanneer een kind iets heeft geknutseld op school kan het namelijk ook daadwerkelijk hier neergezet of gelegd worden. Uiteraard is hier een kaarsje aansteken ook altijd erg fijn op zo’n dag.

Een kaartje met Vaderdag

U kunt als moeder uw kind een herinneringen Vaderdagkaartje sturen of geven die dag. U kunt dit ook als vriend of vriendin, of bekende aan iemand sturen die zijn vader moet missen tijdens Vaderdag.