Uitvaartverzekering hoe zit het eigenlijk?

Bianca TangeNieuws

Uitvaartverzekering

Verzekeren voor wie?

Een uitvaartverzekering is niet altijd nodig. Wellicht zijn er al voldoende financiƫle middelen aanwezig. Maar om dit zeker te weten, is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van:

  • hun persoonlijke wensen;
  • de kosten die hiermee samenhangen.

Wanneer is het opbouwen van een buffer de beste uitkomst? En wanneer is een uitvaartverzekering het overwegen waard?

Soorten verzekering

Mensen kunnen verschillende typen uitvaartverzekeringen afsluiten. Het volgende overzicht betreft een globale omschrijving:

Kapitaalverzekering

Wanneer u komt te overlijden wordt een geldbedrag uitgekeerd. Met dit geld kunnen de nabestaanden zelf bepalen waar het aan besteed wordt, bijvoorbeeld aan de uitvaart.

Naturaverzekering

Met een naturaverzekering verzekert iemand een pakket in diensten. Men ontvangt geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Veel verzekeringsmaatschappijen kennen een basispakket aan diensten voor de uitvaart.

Naturasommen verzekering

De naturasommenverzekering behoort tot de naturaverzekeringen. Met een naturasommenverzekering wordt een bedrag verzekerd. Dit bedrag moet aan de uitvaart besteed worden. Hierbij is het verzekerde bedrag vrij besteedbaar aan uitvaartgerelateerde diensten.

Koopsom uitvaartverzekering

Als consument legt u eenmalig een bedrag in bij de verzekeringsmaatschappij. Van dat geld wordt (een deel) van de uitvaart vergoed.

Bereidt het goed voor, zodat u niet op het moment zelf nog van alles moet regelen. Kijk goed naar bepaalde uitzonderingsclausules van een verzekering. Het is saai om naar te kijken, maar ik adviseer mensen om praktische dingen toch te regelen en te bespreken. Dat scheelt een hoop wanneer de dag daar is.

Het komt op zich natuurlijk altijd goed: u wordt begraven of gecremeerd. Echter is het toch altijd goed om hierover na te denken. Op die manier kunt u wel uw eigen wensen kenbaar maken voor uw uitvaart. Daarnaast zadelt u uw nabestaanden niet op met de kosten.
De dood is iets heel persoonlijks, dat is voor iedereen anders. Ik raad iedereen aan voor zichzelf een plaatje te maken van hoe het moet worden.