Is een uitvaartverzekering belangrijk?

Bianca TangeNieuws

Uitvaartverzekering belangrijk - Eigen Stijl Uitvaartzorg

U zult in het dagelijks leven niet veel stil staan bij de kosten die een overlijden (en uitvaart) met zich meebrengt. Echter is het belangrijk om hier eens serieus voor te gaan zitten, de kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Daarom staan we dit keer stil bij de vraag: is een uitvaartverzekering belangrijk?

Is een uitvaartverzekering belangrijk?

Voor de kosten van een uitvaart wilt u uw nabestaanden niet laten opdraaien. Ten tijden van rouw en verdriet moeten nabestaanden veel regelen, maar ze worden ook geconfronteerd met de kosten die een goed afscheid met zich meebrengt. Uitvaartverzorgers bieden een uitkomst om veel zaken omtrent de uitvaart over te nemen. Daarom is een uitvaartverzekering belangrijk, want deze biedt uitkomst voor de financiële gevolgen van een overlijden.

Uitvaartverzekering afsluiten of niet?

Om de nabestaanden de kosten van een uitvaart te besparen, kunt u een verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten van uw begrafenis of crematie. Het voordeel van zo’n verzekering is dat u, met een (relatief) klein bedrag per jaar, voorkomt dat uw nabestaanden veel kosten moeten betalen. Het nadeel van zo’n verzekering kan zijn dat de keuzevrijheid minder is of dat de specifieke wensen voor een uitvaart niet verzekerd zijn. Het is daarom van belang dat er een doordachte keuze gemaakt wordt bij het kiezen van een verzekering.

Welke uitvaartverzekering past bij mij?

Het vergelijken van een uitvaartverzekering kan lastig zijn, er zijn verschillende vormen van verzekeringen waar u uit kunt kiezen, zoals:

  • Naturaverzekering; hierbij wordt de uitvaart geregeld en krijgen de nabestaanden geen geld.
  • Kapitaalverzekering; hierbij krijgen de nabestaanden een geldbedrag waarmee ze de rekeningen van de uitvaart kunnen betalen.
  • (Koop)sommenpolis; bij deze vorm is het uitgekeerde bedrag door de nabestaanden vrij te besteden.

Wat bij een uitvaartverzekering belangrijk is, is dus het vergelijken, mede omdat er verschillende pakketten aangeboden worden. Het is verstandig om vooraf de polisvoorwaarden goed door te lezen zodat deze aan uw persoonlijke wensen kunnen voldoen. U kunt een uitvaartverzekering vergelijken op:

  • Prijs;
  • Het uitgekeerde bedrag;
  • De looptijd;
  • Zoals eerder vermeld de (specifieke) voorwaarden.

Financiële gevolgen

Als u overlijdt, valt uw inkomen weg. Om de financiële gevolgen voor bijvoorbeeld uw partner op te kunnen vangen kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen. Deze verzekering keert alleen uit tijdens de looptijd van de verzekering, na de einddatum kunnen uw nabestaanden geen beroep meer doen op de verzekering.