Kunnen uitvaartkosten transparanter gecommuniceerd worden op voorhand?

Bianca TangeNieuws

Uitvaartkosten transparanter

Kunnen uitvaartkosten transparanter? Wat mij betreft is het antwoord op deze vraag duidelijk ja!!

Toen ik ging nadenken over hoe ik mijn uitvaartonderneming wilde neerzetten, waren voor mij vanaf het begin een aantal zaken duidelijk:

 • Ik wil transparant communiceren over de kosten van een uitvaart;
 • Ik wil de mensen meegeven dat er heel veel prijsverschil bestaat bij verschillende ondernemers.

Uitvaartkosten

Een lange discussie over de kosten van de uitvaart is iets waarin veel nabestaanden weinig trek hebben. Het verlies van een dierbare is al erg genoeg. Gebakkelei over centen is het laatste waarop ze zitten te wachten. Dus wordt in de meeste gevallen de offerte van de uitvaartondernemer keurig ondertekend en de rekening betaald.

Natuurlijk zijn er kosten die op voorhand niet duidelijk zijn. Denk hierbij  aan:

 • Consumpties bij een condoleance;
 • Bloemen;
 • De huur van een afscheidsruimte.

Daarnaast zijn er al veel kosten die wel duidelijk zijn omdat ondernemers deze van tevoren al hebben bepaald. Denk hierbij aan:

 • De laatste verzorging van de overledene;
 • Opbaren van de overledene;
 • Het overbrengen van de overledene per rit;
 • Starttarief van de ondernemer.

En zo zijn er nog meer kosten die vooraf al duidelijk zijn.

Uitvaartverzekering

Tot mijn grote verbazing worden kisten gepresenteerd zonder prijzen. Ik vraag mij af waarom? Mensen hebben toch het recht om te weten wat een kist kost en of dit binnen hun budget past. Niet iedereen heeft een goed gevulde portemonnee of is even goed verzekerd.
Daarom ben ik van mening dat uitvaartkosten transparanter gecommuniceerd kunnen worden.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de mensen 2.500 euro of meer moet bijbetalen bovenop het bedrag dat ze hebben verzekerd. En dat terwijl jarenlang trouw premie is betaald. Nog eens vier op de vijf moeten minstens 1.000 euro toeleggen.

Het zorgt voor verontwaardiging en gedoe. Te meer omdat de rekening vaak pas achteraf wordt gepresenteerd (eigen ervaring).

Nabestaanden moeten zich niet laten overrompelen. Ze moeten vooraf checken welke onderdelen de uitvaartverzekering dekt en voor welke kosten moet worden bijbetaald. Het kan helpen om de financiële kant te laten regelen door iemand die wat verder van de overledene af staat. En of door iemand die niet overmand raakt door emoties tijdens een gesprek over de prijs van zoiets als een kist.

TIPS OM TE BESPAREN

 • Vraag offertes aan bij verschillende uitvaartondernemers;
 • Vul de kostencalculator voor een uitvaart in op onze website;
 • Laat het onderhandelen over aan iemand die niet te emotioneel betrokken is;
 • Komt de dood niet als een verrassing? Regel de uitvaart dan van tevoren.

Ik raad aan vroegtijdig over de laatste periode van het leven na te denken. Dat is beter dan in moeilijke, kritische toestanden, waarin het op stel en sprong geregeld moet worden.

Hoewel het niet altijd in goede aarde valt, dat ik mijn prijzen en die van een collega ondernemer op mijn site presenteer, kies ik er toch voor om dit te blijven doen. Mijn missie is om kosten transparant te communiceren en ik hoop dat meer ondernemers dit gaan doen.