Thuisopbaring, de mogelijkheden

Thuisopbaring, de mogelijkheden
jan 9, 2023

Veel mensen die terminaal ziek zijn willen als het mogelijk is het liefst thuis overlijden. Regelmatig is er ook de wens om thuis opgebaard te worden. Deze wens kan er geweest zijn vanuit de overledene, maar kan er uiteraard ook zijn vanuit de nabestaanden. In een vertrouwde omgeving kunnen zij in alle rust en vrijheid afscheid nemen van hun dierbare. In deze blog vertellen we wat de mogelijkheden zijn voor een thuisopbaring en wat hier allemaal bij komt kijken.

De laatste verzorging bij thuisopbaring

Voordat een overledene opgebaard wordt, thuis of op een andere locatie, vindt de laatste verzorging plaats. De laatste verzorging mag pas nadat het overlijden is vastgesteld door de schouwarts. De schouwarts moet namelijk eerst vaststellen of het om een natuurlijke dood gaat.
Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om enkele handelingen van de verzorging van hun dierbare zelf uit te voeren of laten dit (geheel) door onze overledenen verzorger doen. Denk bij de laatste verzorging aan:

  • het gezamenlijk aankleden van uw dierbare;
  • het wassen en in model brengen van het haar;
  • of het aanbrengen van make-up.

De keuze om de verzorging zelf te doen is geheel aan de nabestaanden. Dit mag thuis of op een andere locatie.

Thuisopbaring op bed

Bij een thuisopbaring kiezen veel nabestaanden ervoor om de overledene in zijn of haar eigen bed op te baren. Dit is goed mogelijk met een speciale bed koeling. De overledene moet namelijk koel blijven, zodat het lichaam nog in goede staat blijft tot aan de dag van de uitvaart. Vooraf aan de  uitvaart wordt de overledene voorzichtig uit bed getild en in de kist, mand of op de opbaarplank gelegd.

Thuisopbaring in een kist of wade

Naast een thuisopbaring op bed, wordt er ook vaak gekozen voor een opbaring in een kist. De koeling wordt dan netjes onder de kist geplaatst. Bij een thuisopbaring in een kist kunnen de nabestaanden er voor kiezen om de kist open, halfopen of gesloten te houden. In plaats van een kist kunt u uw dierbare ook thuis opbaren in een prachtige wade op een opbaarplank of in een mooie uitvaartmand. Het is mogelijk om persoonlijke spullen in de kist te leggen. Niet alles mag echter mee het graf of crematieoven in. Lees hier meer over in de blog ‘Voordat de kist wordt gesloten‘.

Hoelang mag de thuisopbaring duren?

Hoelang de overledene thuis opgebaard mag blijven hangt af van de dag van overlijden. In de Wet op de lijkbezorging (Wlb) staat namelijk dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden en niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Het komt er dus op neer dat de thuisopbaring officieel niet langer dan zes werkdagen mag duren. Hoelang de overledene thuis opgebaard kan blijven hangt echter ook af van de staat van het lichaam. Onze uitvaartverzorger kan hier het beste in adviseren en komt indien er thuis wordt opgebaard ook regelmatig langs om controles uit te voeren.

Thuisopbaring in een klein huis, kan dat?

In principe is een opbaring vrijwel overal mogelijk. Dus ook in een kleine woning. Denk aan de serre, in de woon- of slaapkamer of zelfs in de schuur of een tuinhuisje. Samen met onze uitvaartbegeleider kunt u overleggen welke ruimte het meest geschikt is voor de thuisopbaring. Heeft u al een kamer in gedachten, maar weet u niet zeker of deze ruim genoeg is? Dan kan onze uitvaartbegeleider hier samen met u naar kijken en bepalen wat haalbaar is. Kiest u voor een opbaring in de woonkamer, maar wilt u het bezoek niet direct confronteren met de kist of wade? Dan kunt u een kamerscherm te plaatsen om een mooie afscheiding te creëren.

Een smalle trap

Ook als er een trap aanwezig is moet er vooraf aan een thuisopbaring een inschatting worden gemaakt. Vooral als het een smalle trap betreft. Er is in de meeste gevallen wel een oplossing te vinden, zodat een thuisopbaring geen enkel probleem hoeft te zijn. Onze uitvaartbegeleider denkt graag met u mee over de mogelijkheden en biedt indien nodig passende alternatieven voor de opbaring.

Condoleance bij een thuisopbaring

Bij een thuisopbaring kunt u er voor kiezen om de condoleance thuis te organiseren. Dit kan groots zijn of juist heel klein en intiem. Als u thuis niet veel bezoek kunt ontvangen vanwege ruimtegebrek, kunt u het liefst kiezen voor het laatste. Plan één condoleance moment in of verspreid deze over meerdere dagen. Geef hierbij in de rouwkaart aan op welke dag(en) de genodigden welkom zijn voor de condoleance, om te voorkomen dat er elk uur bezoek voor de deur staat. Of spreek onderling bepaalde tijden af. Maak desnoods een tijdsindeling, zodat iedereen die nog afscheid wil nemen en zijn steun wil betuigen dit in alle rust kan doen. Op deze manier voorkomt u een overvol huis en houdt u nog genoeg alleen tijd over met je dierbare.

Wanneer is een thuisopbaring niet mogelijk?

Het is niet mogelijk om een overledene op te baren wanneer het lichaam ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap. Het lichaam moet dan binnen 24 uur bij het anatomisch instituut zijn. Houdt u er in het geval van een orgaandonatie rekening mee dat de overledene zo snel mogelijk wordt overgebracht naar een koeling. Dit kan niet thuis plaatsvinden. Na de donatie kan het lichaam wel naar huis worden overgebracht voor een thuisopbaring.

Bianca Tange