Telefoonabonnement opzeggen na een overlijden

Telefoonabonnement opzeggen na een overlijden - tips - Eigen Stijl Uitvaartzorg
nov 9, 2020

Na een overlijden krijgt u te maken met spoedeisende en minder spoedeisende zaken die geregeld moeten worden. Wij schreven al eerder over dingen die u moet regelen na een overlijden. Het opzeggen van abonnementen is één van deze dingen. Hierbij staat het telefoonabonnement opzeggen na een overlijden vaak hoog op het prioriteitenlijstje van de nabestaanden. Niemand wilt immers onnodig geld betalen. Maar meteen opzeggen is meestal een slecht idee. Wij geven u hiervoor graag wat tips:

Tip 1: Behoud het telefoonnummer

Een telefoonabonnement opzeggen na een overlijden lijkt een logische stap. Toch is het beter om na een overlijden het telefoonabonnement zeker enkele maanden door te laten lopen, zodat u alles rustig kunt afwikkelen. Om alsnog kosten te besparen zou u het kunnen overzetten naar bijvoorbeeld een sim-only abonnement, waardoor u toch het nummer behoudt.

Tip 2: Voicemail

Als het telefoonabonnement namelijk wordt opgezegd, kunt u ook niet meer de voicemail bereiken of afluisteren. Sommige nabestaanden vinden het prettig om nog even de stem van de overledene te horen en die te (laten) bewaren. Dat dat niet meer kan als het abonnement is opgezegd, is niet het eerste waar u bij stilstaat als u met het regelen van de papierwinkel begint.

Tip 3: WhatsApp

WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zal de naam, profielfoto en info niet meer zichtbaar zijn. Wanneer dat WhatsApp-Account weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet u dus de telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.

Let op! Is het 06-nummer ondertussen opgezegd en daarna door de provider verstrekt aan iemand anders, dan zal de naam, profielfoto en overige info worden verwijderd. Hiermee verdwijnen ook de WhatsApp-berichten van uw eigen telefoon die u mogelijk nog had bewaard van de overledene!
Via i-Finish kunt u dierbare WhatsApp-gesprekken bewaren in een Whappbook. Zo kunt u  bijvoorbeeld de chats inclusief datum/tijd, emoticons en foto’s laten vormgeven in een gratis e-book. Tegen een kleine meerprijs kunt u dit ook als gedrukt boekje thuis ontvangen.

Tip 4: Sms- en twee-stap-verificatie

Een mobiel nummer wordt ook vaak gebruikt voor bevestigings-sms’jes en twee-stap-verificatie, het toesturen van een (inlog)code via sms zoals bijvoorbeeld bij DigID. Als het nummer al is opgezegd, dan kunnen die bevestigingsberichtjes niet meer worden ontvangen terwijl er nog wel zaken geregeld moeten worden waarvoor die bevestiging nodig is.

Tip 5: Skype

Accounts zoals Skype (videobellen) kunnen ook gekoppeld zijn aan het telefoonnummer van de overledene. Kijk dus goed of die koppeling ook verdwijnt als u het digitale account beëindigt.

Tip 6: Google het telefoonnummer

Een telefoonnummer van een overleden persoon kan nog op allerlei plaatsen op internet vindbaar zijn. Het is daarom handig om het telefoonnummer op internet op te zoeken en te kijken waar het allemaal nog staat. Door een opzegbrief, opzegformulier of de informatie van i-Finish te gebruiken, kunt u dat vervolgens (laten) aanpassen.

Tip 7: Iedereen op de hoogte?

Mogelijk is nog niet iedereen op de hoogte van het overlijden van de persoon in kwestie en kan het zijn dat sommige mensen nog steeds bellen via het nummer. U kunt dan een voicemail-boodschap inspreken met een melding, of een bericht versturen naar alle contacten in de telefoon.

Tip 8: Onbekende swipe- of toestelcode

Is de telefoon van de overledene voorzien van een onbekende swipe- of toestelcode, dan is deze vaak niet te gebruiken. In een aantal gevallen kan Digitale Nazorg zo’n code achterhalen of de inhoud van de telefoon veiligstellen. Het telefoonnummer is echter gekoppeld aan de SIM-kaart en niet aan de telefoon. Het kan dus geen kwaad om de SIM-kaart uit de telefoon te halen en deze te plaatsen in een andere telefoon waarvan u de toestelcode wél weet. Daarmee raakt u geen gegevens kwijt op de originele telefoon.

Let op: een SIM-kaart heeft ook een beveiliging in de vorm van een 4-cijferige pincode. Wanneer u die niet (meer) weet, is deze te herstellen met een zogenaamde PUK-code die u vaak vindt bij het abonnement of op het originele houdertje van de SIM-kaart.

Beste even te wachten met een telefoonabonnement opzeggen na een overlijden

Zoals u kunt lezen in bovenstaande tips, kunt u het beste even wachten met een telefoonabonnement opzeggen na een overlijden. Zorg dat u geen overhaaste dingen doet en loop bovenstaande punten voor uzelf na. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het opzeggen van een facebookaccount. Ook hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Heeft u na de uitvaart vragen over dit soort dingen? Ook dan ondersteunen wij u graag. Wij verzorgen immers persoonlijke eerlijke uitvaarten waarvan wij willen dat u hier later met een fijn gevoel op terug kijkt, ook betreffende deze zaken.

Bianca Tange