Symbolen op een rouwkaart

Symbolen op een rouwkaart
apr 4, 2022

U heeft vast en zeker al wel eens verschillende symbolen op een rouwkaart of in een rouwadvertentie gezien. Het meest bekend zijn het kruisje en het sterretje. Naast deze twee, zijn er nog meerdere symbolen, die gebruikt kunnen worden. En deze symbolen staan natuurlijk allemaal ergens voor. Mensen gebruiken ze vaak om de kaart of advertentie persoonlijker te maken. Welke symbolen zijn er eigenlijk allemaal en wat betekenen ze?

Een sterretje *

Het sterretje wordt vaak gebruikt in rouwkaarten. Het sterretje kan voor twee dingen staan: de geboortedatum of om aan te tonen dat er een baby’tje is overleden. Voor het eerste geldt dat het sterretje vóór de geboortedatum van de overledene wordt geplaatst. Als er tussen de ondergetekenden ook de naam van een reeds overleden baby’tje wordt genoemd, kan dit worden aangeduid met een sterretje achter zijn of haar naam.
Een ster online toevoegen doet u middels de volgende toetsen op uw computer:
Windows: ALT + 9733 of ALT + 9734 = ☆. Heeft u een Apple computer? Ga dan naar edit>emoji & symbols. U vindt daar meerdere sterren.

Een kruisje †

Een symbool dat u vaak in de rouwkaart ziet van iemand die gelovig was, is het kruisje. Ook wel een obelisk genoemd. Dit symbool kunt u op meerdere plekken in de rouwkaart gebruiken. Bijvoorbeeld op de voorkant van de kaart naast of onder de naam van de overledene, en aan de rechterbinnenkant, vóór de overlijdensdatum. Daarnaast wordt het kruisje ook gebruikt achter de namen van familieleden die overleden zijn en ook in het rijtje met nabestaanden worden genoemd.
Een kruisje † maakt u via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows).

Een hartje ♥

Staat er in het rijtje met de namen van de nabestaanden iemand tussen die in verwachting is? Dan wordt dit in de rouwkaart aangegeven met een klein hartje achter haar naam. Dit kan een wit of zwart hartje zijn, maar ook een klein rood hartje. Het komt ook wel eens voor dat nabestaanden er voor kiezen om hier een heel ander symbool voor te gebruiken, bijvoorbeeld een bloemetje, een knuffelbeertje, een speentje of een lieveheersbeestje. Er is eigenlijk van alles mogelijk!
Een hartje als één van de symbolen op de rouwkaart, maakt u zo:
Voor Windows: alt 3 of alt 159.
Voor Apple: ga dan naar edit>emoji & symbols en vindt daar meerdere sterren.

Een vlinder

Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool. Daarnaast staat de vlinder ook symbool voor leven, dood en wederopstanding. Een mooi symbool dus om in de rouwkaart te gebruiken.
Een vlinder kan als afbeelding toegevoegd worden via onze cliparts, wanneer wij de rouwkaart voor u verzorgen. U kunt natuurlijk ook altijd een afbeelding van een vlinder aanleveren, wanneer u dit wenst.

Een pootafdruk

Zijn er ook huisdieren, zoals een hond of kat, die in het rijtje met ondergetekenden worden genoemd? Dat kan! Een hondje wordt aangeduid met een hondenpootje achter de naam en wat u achter de naam van een achtergebleven kat zet is eigenlijk wel vanzelfsprekend… ;). Vooral als het gaat om huisdieren van de overledene zelf of huisdieren in de familie waar de overledene dol op was, is het fijn om deze ook op de rouwkaart te vermelden met een bijpassende pootafdruk of een ander geschikt symbool.

Een liggende 8

De liggende 8, ook wel bekend als het lemniscaat symbool, heeft geen begin en geen einde. Dit symbool staat dan ook voor oneindigheid, zoals bijvoorbeeld oneindige liefde of leven (na de dood), maar ook voor gelijkheid en harmonie.

Een duif

Ook het duifje ziet u vaak terug als één van de symbolen op een rouwkaart. We kennen de duif als symbool voor vrede. Maar dat is niet het enige waar dit diertje voor staat. De duif verwijst namelijk ook naar eenvoud, zuiverheid en onschuld. Een duif met een olijftakje in de bek is het symbool van de goede tijding en van de vrede.

Verschillende cliparts voor symbolen op een rouwkaart

Ons programma waarmee wij rouwkaarten maken beschikt over vele cliparts met verschillende afbeeldingen en symbolen die wij kunnen verwerken. Bent u op zoek naar een bepaalde afbeelding op een bepaald symbool? Laat het ons zeker weten, grote kans dat ons systeem dit in het bestand heeft.

Bianca Tange