Wat is een stille crematie?

Wat is een stille crematie - Eigen Stijl uitvaartzorg
jun 26, 2024

Uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat we steeds vaker kiezen voor een crematie. De afgelopen jaren is het aantal gestegen naar 68 procent in 2023, ten opzichte van een begrafenis. De stille crematie wordt daarbij steeds populairder. Maar wat is een stille crematie eigenlijk?

Kiezen voor cremeren

Steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Dit kan om verschillende redenen zijn. Het kan de wens van de overledene zijn, anderen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhouden van een graf en ook de kosten kunnen een reden zijn. Cremeren is nu eenmaal goedkoper dan begraven en een graf op de begraafplaats.

Wat is een stille crematie

Naast het feit dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren, wordt er tegenwoordig ook vaker voor een technische crematie, ook wel stille crematie gekozen. We praten hierover wanneer er geen nabestaanden aanwezig zijn op het moment dat de kist naar de crematieoven wordt gebracht. Tegenwoordig komt het echter steeds vaker voor dat nabestaanden hier graag bij willen zijn en heeft de term stille crematie meer betrekking op de kleinschalige omvang van het afscheid. Het verwijst in deze zin naar een crematie zonder een formele dienst. Het is een ingetogen manier van afscheid nemen, waarbij de nadruk ligt op privacy en eenvoud. Bij een reguliere crematie maakt u bijvoorbeeld gebruik van de aula met een groep genodigden en kunt u na de dienst nog even samenkomen in de koffiekamer voor de condoleance. In het geval van een stille crematie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de crematieoven.

Een stille crematie maar toch een afscheidsdienst

Bij een stille crematie wordt dus geen afscheidsdienst gehouden bij het crematorium. Nabestaanden kunnen echter wel de behoefte hebben om op een externe locatie samen te komen om het leven van de overledene te vieren. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn, in het huis van de overledene, of op een andere (bijzondere) locatie. Een locatie die voor de overledene speciaal was kan bijdragen aan een persoonlijke, warme en intieme sfeer. Een bijkomend voordeel hierbij is dat nabestaanden niet gebonden zijn aan de strakke planning en tijdsindeling van het crematorium. Heeft u een locatie in gedachten of wilt u hierover van gedachten wisselen? Geef dit gerust aan bij ons, of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Ook voor vragen of meer informatie kunt u ons geheel vrijblijvend contacteren.

Bianca Tange