Spreken tijdens een uitvaart is het mooiste wat u voor iemands nagedachtenis kunt doen. Echter is het lastig. U bent immers in rouw en zit vol emoties. Daarom zien veel mensen er tegenop. Daarom hebben wij wat praktische tips voor u op een rijtje gezet, zodat u een mooie en persoonlijke toespraak kunt houden.
Tips voor het spreken tijdens een uitvaart
Buitenom alle onderstaande tips is het belangrijk dat u zich voorhoudt, dat het niet erg is wanneer u overmand wordt door emoties of even hapert. U hoeft geen vlekkeloze speech te houden, maar u deelt een persoonlijke ervaring of anekdote met familie, vrienden en belangstellenden.
Tip 1: Luister vooraf naar uw gevoel
Trek u voor het schrijven van de speech terug op een plek waar u niet gestoord kan worden. Probeer stil te staan bij uw eigen gevoelens en emoties en schrijf deze voor uzelf op. Niet alleen kunt u die woorden gebruiken in uw speech, het lucht ook op om uw emoties even de vrije loop te laten gaan.
Tip 2: Haal herinneringen op
Haal met uw naaste familie of hechte vrienden een avondje herinneringen op en noteer alle fijne verhalen en anekdotes. Deze kunt u vertellen wanneer gaat spreken tijdens een uitvaart. Dat kan soms erg verdrietig zijn, maar soms ook juist heel grappig.
Tip 3: Stel uzelf vragen
Stel uzelf, of eventueel anderen, deze vragen:
- Wat heeft hij/zij voor u betekend?
- Wat is uw meest dierbare herinnering?
- Wat waren zijn of haar passies, hobby’s en talenten?
- Waar hebben jullie samen heel hard om gelachen?
- Waar hebben jullie samen heel hard om gehuild?
- Wat maakte hem/haar uniek?
- Welke idealen of wensen had hij/zij?
- Wat heeft u geleerd van hem/haar?
- Hoe was de laatste levensfase?
- Wat gaat u vooral missen?
Probeer met deze antwoorden een korte kernboodschap te formuleren. Neem al uw verzamelde verhalen door en zoek de anekdotes en herinneringen die daarbij aansluiten.
Tip 4: Breng structuur in uw toespraak
Zet de structuur van het verhaal op. Begin bijvoorbeeld met de mooiste herinnering of het laatste gesprek, en vertel ook meteen uw kernboodschap. Vervolgens geeft u het verhaal kleur met voorbeelden. U kunt afsluiten met een mooie wens, een bedankje of een vooruitblik.
Begin
- Als het einde veel indruk heeft gemaakt of u heeft veel met elkaar kunnen praten, zou u kunnen beginnen met een beschrijving van de laatste dagen;
- Als iemand jong of onverwacht is komen te overlijden, zou u eerst iets kunnen vertellen over de emoties die u daarbij voelt;
- Als iemand op hoge leeftijd is komen te overlijden of aan dementie leed, zou u eerst herinneringen kunnen ophalen aan hoe iemand vroeger was;
- In ieder geval kunt u het best zo snel mogelijk met de kernboodschap komen.
Midden
- Werk uw inleidende woorden uit aan de hand van voorbeelden;
- Verduidelijk uw kernboodschap aan de hand van verhalen en anekdotes;
- Belicht bepaalde kenmerkende eigenschappen en eigenaardigheden;
- Vertel iets over de geestelijke en professionele ontwikkeling van de overledene;
- Benoem zijn of haar bijzondere verdiensten.
Einde
- Kom terug op de inleiding van uw toespraak;
- Haal de kernboodschap nog eens aan;
- Spreek een wens uit of geef een vooruitblik: hoe zal het zijn om zonder de overledene verder te moeten leven? Benoem wat u het meest zult missen;
- Bedank de aanwezigen voor hun komst.
Hulp bij het spreken tijdens een uitvaart
Natuurlijk is het niet gek wanneer u overmand wordt door emoties wanneer u aan het spreken bent. Het is ten alle tijden mogelijk dat ik het spreken van u overneem, wanneer u niet meer in staat bent verder te spreken. Ook kunnen we vooraf bespreken, dat ik spreek tijdens de uitvaart. Of bepaalde delen tijdens de uitvaart voor mijn rekening neem.
Ook werken wij regelmatig samen met Anneke Duvekot van Zeeuws Licht. Zij is ritueelbegeleider en helpt u bij een persoonlijk afscheid. Zij biedt ondersteuning door samen met u de uitvaart en het afscheid voor te bereiden. Zij kan u o.a. ondersteunen bij:
- Het zoeken naar teksten;
- Het (mee)schrijven van een persoonlijke toespraak;
- De juiste muziek en beelden zoeken.
Er is ook aandacht voor mogelijke (klein) kinderen en welke bijdrage zij willen en kunnen leveren.
Kortom ook voor het spreken tijdens een uitvaart zorgen wij er samen met u voor, dat dit op een passende en persoonlijke wijze gebeurt geheel naar uw wens.