Sommige uitvaarten vergeet je nooit

Sommige uitvaarten vergeet je nooit
jan 25, 2023

Sommige uitvaarten vergeet je nooit. Ze staan in je geheugen gegrift en je zal ze nooit meer vergeten.

Terug in de tijd…

We gaan terug in de tijd: vandaag werk ik met een nieuwe chauffeur en omdat we een tijdje moeten wachten raken we met elkaar in gesprek. Hoe lang doe je dit werk al? Wat heb jij hiervoor gedaan?Op het laatst van het gesprek komt ter sprake of ik wel eens een uitvaart heb begeleid waarbij er een kindje was overleden. Ik vertel dat ik een gezin heb begeleid waarbij er een vroeggeboorte was. Het was heftig maar ik ben erg blij dat ik dit gezin heb mogen begeleiden.
Aan het eind benoem ik dat je dat niet teveel moet hebben, want dat is een hele andere ervaring als bij een ouder iemand. Ook dan is er verdriet maar het is toch heel anders…. Ik zeg nog: “ik klop het af”.

Mijn adem stokt in mijn keel…

De volgende dag gaat aan het eind van de dag mijn telefoon. Ik krijg een jongeman aan de telefoon, die vertelt dat hun kindje is overleden. Mijn adem stokt in mijn keel….We bespreken wat er is gebeurd en wat hebben ze een triest verhaal. Ze willen graag dat ik hen ga begeleiden want daar hebben ze een goed gevoel bij. We maken de eerste afspraak om te gaan bespreken en als ik heb opgehangen denk ik: pfffff kan ik dit wel…?

Zoveel verdriet en verslagenheid

Wanneer ik binnen stap word ik ontvangen door oma, zoveel verdriet en verslagenheid. Ze stelt de vraag “kun je ons helpen om er een mooi afscheid van te maken?” “Natuurlijk ga ik jullie helpen om er een mooi afscheid van te maken.”
Als ik de ouders spreek laat ik ze eerst maar eens vertellen hoe ze de afgelopen uren hebben doorgemaakt. Daarna komen de eerste regel dingen aan bod. Al pratende komen we tot de conclusie dat het een feestje moet worden, waarbij we haar zullen gedenken.

Het mooiste feestje ooit… Sommige uitvaarten vergeet je nooit

Die week werken we met man en macht aan het mooiste feestje ooit… Aan het eind van deze dag kijken de ouders terug op een afscheid precies zoals zij het voor ogen hadden. Ze zijn zo blij met de begeleiding en alles wat ik voor hen heb gedaan. Ze hebben er geen woorden voor… We omhelzen elkaar en ik bedank hen voor het ongelofelijke vertrouwen wat ze vanaf het begin af aan in mij hebben gehad.

Foto: Gwendolyn Pieters Fotografie

Bianca Tange