Schrijven in het condoleanceboek

Schrijven in een condoleanceboek
mrt 28, 2022

Wie wel eens naar een uitvaart is geweest kent het wel: het condoleanceboek. Het ligt vaak opengeslagen op een tafel met de foto van de overledene, een brandend kaarsje, een bloemetje en natuurlijk pennen om erin te kunnen schrijven. In het condoleanceboek kunt u een bericht schrijven voor de familie waarin u uw steun betuigt. Vaak staat u ter plek te twijfelen en te bedenken, wat u moet opschrijven. Weet op dat moment maar eens de juiste woorden te vinden. Die heeft u dan vaak net niet. Om u een beetje te helpen delen we hier wat tips voor het schrijven in het condoleanceboek.

Waarom een condoleanceboek?

De aanwezigheid van een condoleanceboek op de uitvaart is niet verplicht, toch vinden families het vaak wel erg fijn om te hebben. Zij kunnen dit na afloop meenemen naar huis en het rustig doorbladeren om te zien wie er wat in heeft geschreven. Ze kunnen troost uit het condoleanceboek halen en de berichten die erin staan kunnen hen kracht bieden in een moeilijke periode. Daarnaast biedt het gasten de mogelijkheid om hun medeleven te tonen. Na de uitvaart wil iedereen de nabestaanden graag persoonlijk condoleren. Als het erg druk is kan het zo zijn dat u het kort moet houden of hier zelfs niet aan toe komt. Dan is het fijn als u toch nog een persoonlijk berichtje kunt schrijven in het condoleanceboek. Ten slotte kunnen nabestaanden dit boek gebruiken om de mensen die aanwezig waren een bedankkaartje te sturen.

De familie sterkte wensen

In een condoleanceboek kunt u de familie sterkte wensen. Maar wat schrijft u dan? De volgende voorbeeldzinnen zou u kunnen gebruiken:

 • We zullen hem/haar missen. Heel veel sterkte toegewenst.
 • Gecondoleerd en heel veel sterkte en kracht voor jullie allen. We zullen hem/haar nooit vergeten.
 • We koesteren de herinneringen die we aan hem/haar mogen bewaren. Heel veel kracht en sterkte voor alle nabestaanden.
 • Het is voor mij ongelooflijk dat hij/zij er niet meer is. Ik hoop dat jullie de steun en de kracht bij elkaar zullen vinden om de komende tijd tegemoet te gaan.
 • Veel sterkte. We zullen hem/haar nooit vergeten.
 • Een groot verlies. We kunnen het niet bevatten. Veel sterkte voor de familie.
 • De hemel heeft er een engel bij. Gecondoleerd met het verlies.

Gedichten, quotes of een bijzondere herinnering

Wilt u graag meer kwijt dan bovenstaande voorbeeldzinnen? Dan kunt u er ook voor kiezen om een mooi gedichtje te schrijven in het condoleanceboek. Wellicht kunt u zelf wel heel goed dichten of kunt u inspiratie opdoen via bijvoorbeeld het internet. Naast gedichten kunt u ook toepasselijke quotes in het condoleance boek schrijven, bijvoorbeeld:

 • “Een groot gemis, een groot verdriet, maar herinneringen vergeten wij niet.”
 • “Laat de mooie herinneringen de leegte in je hart vullen.”
 • “Those we love don’t go away. They walk beside us every day, unseen and unheard, but always near. Still loved and very dear.”

Of schrijf over een bijzondere herinnering die u voor altijd zal bijblijven.

Wel en niet doen bij het schrijven in het condoleanceboek

Er zijn nog een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, die u wel en niet moet doen bij het schrijven in het condoleanceboek.

Wel doen:

 • Kijk naar de hoeveelheid ruimte die u heeft om uw bericht te schrijven. Laat indien nodig ruimte over voor de andere gasten.
 • Zet uw naam onder het bericht, zodat de nabestaanden weten wie het heeft geschreven.
 • Schrijf vanuit uw hart. Dan zit u altijd goed!

Niet doen:

 • Schrijf niet alleen uw adresgegevens in het condoleanceboek. Vaak is hier een aparte ruimte voor achterin het boek of juist aan het begin. Als dit niet het geval is, kunt u uw adres eventueel onder uw geschreven tekst noteren.
 • Voel u niet verplicht om een lange tekst te schrijven (omdat anderen dit bijvoorbeeld wel hebben gedaan). Blijf dicht bij uzelf.
 • Blijf niet al te lang treuzelen over wat u wilt opschrijven. Er zijn wellicht ook nog andere gasten die een bericht willen achterlaten voor de familie. Als u echt niet weet wat u kunt opschrijven, kunt u altijd nog op ander moment een berichtje of een kaartje sturen.

Bianca Tange