Ruzie in de familie en een uitvaart

Bianca TangeNieuws

Ruzie in de familie en een uitvaart

Helaas komt het wel eens voor dat er ruzie ontstaat en blijft binnen een familie. Dit is al heel vervelend, maar het is nog vervelender als er iemand in de familie overlijdt en u blijft over met familieleden die onderling een conflict hebben of u heeft zelf een conflict met een familielid. Ruzie in de familie en een uitvaart is een lastige combinatie. Toch zullen er zaken geregeld moeten worden voor het afscheid. Daar komt u niet onderuit. Hieronder vindt u diverse tips en adviezen die u kunnen helpen als er conflicten zijn.

Zie het als een moment om dichter tot elkaar te komen

U kunt hardnekkig vasthouden aan dat ene conflict en uw koppigheid blijven voeden, maar u kunt ook proberen dit overlijden te zien als een moment om dichter tot elkaar te komen als familie. Ja, er is ruzie en ja: er zijn misschien hele vervelende dingen gezegd en gebeurd. Maar… houden jullie diep van binnen niet heel erg veel van elkaar? En houden jullie niet evenveel van de persoon die overleden is? Genoeg reden om samen eens goed te gaan zitten en te praten over jullie ruzie. Door hier met elkaar over te spreken, stelt u zich voor elkaar open en door u voor elkaar open te stellen, kunt u des te beter samenwerken om er een mooi afscheid van te maken.

Water bij de wijn doen bij ruzie in de familie en een uitvaart

Mocht bovenstaande niet lukken en moet u toch samen dingen regelen voor de uitvaart? Probeer dan naar elkaar te luisteren en allebei een beetje water bij de wijn te doen. Probeer niet krampachtig vast te houden aan uw eigen keuzes, maar kom tot compromissen. Wilt u bijvoorbeeld de kist geheel beschilderd hebben in alle mogelijke kleuren en wil de ander de kist liever blanco houden? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een paar subtiele schilderingen op de kist te plaatsen. Ook een idee: Eigen Stijl uitvaartzorg heeft een eigen kistenlijn. Vaak kunnen wij jullie ideeën op een mooie manier samenvoegen voor wat betreft de kist. Ook kunnen wij andere ideeën aandragen die jullie wellicht beiden mooi vinden.

Stel de uitvaartondernemer op de hoogte

De uitvaartondernemer is de persoon die zowel op de dag zelf als tijdens de voorbereidingen alles in goede banen zal leiden. Hij / zij regelt praktische zaken, luistert naar uw wensen en verzorgt dat de uitvaart naar uw wens en in uw stijl verloopt. Maak bespreekbaar wat er gaande is binnen de familie, zodat hij of zij rekening kan houden met de situatie. Zeg eerlijk dat bepaalde personen niet goed met elkaar overweg kunnen. Dan kan de uitvaartondernemer hier rekening mee houden.

Sluit niemand van de familie uit

Iedereen in de familie heeft recht op zijn of haar persoonlijke momentje van afscheid, ook al is er sprake van een uitvaart met ruzie in de familie. Is het conflict echter zo groot dat jullie beter niet in dezelfde ruimte kunnen zijn? Zorg er dan op zijn minst voor dat het betreffende familielid op een ander moment afscheid kan nemen. Als u er zelf niet bent bijvoorbeeld. We weten zeker dat u hier aan het einde van het traject -of in een later stadium- een goed gevoel aan overhoudt. Afscheid nemen kan immers maar een keer en dat geldt voor iedereen. Het is dus ook daarom weer goed dat de uitvaartondernemer op de hoogte is van de situatie. Hij / zij kan hierin meedenken, zodat iedereen goed afscheid kan nemen.

Zorg voor een heldere taakverdeling

Als er sprake is van een uitvaart met ruzie in de familie, is het misschien niet prettig om in de voorbereidingen naar dit moment toe de hele tijd met elkaar geconfronteerd te worden. Als dit inderdaad het geval is, dan kunt u ervoor kiezen om even samen te gaan zitten voor een heldere taakverdeling. Wie wil wat doen en hoe zien jullie dit voor jullie? Als helder is wat jullie willen en op welke manier, dan kan ieder voor zich bepaalde taken afhandelen. Belangrijk is wel om onderling zo nu en dan contact te hebben, zodat alles op de juiste manier op elkaar aansluit. En nóg belangrijker: houd rekening met de (uitvaart)wensen van jullie dierbare bij elk besluit dat jullie nemen.

Denk na over waar mensen gaan zitten

Weet u zeker dat het niet verstandig is om bepaalde mensen met elkaar te mengen, maar weet u ook zeker dat de overledene als wens had om hen allebei aanwezig te laten zijn op de dag van het afscheid? Zorg er dan voor dat u tijdens de ceremonie een dusdanige indeling maakt, dat zij niet naast elkaar hoeven te zitten. Door van tevoren een indeling te maken voor de zitplaatsen, voorkomt u op de dag zelf dat hier conflicten over ontstaan.