Rouwgeschenk

Rouwgeschenk - tips - Eigen Stijl Uitvaartzorg
feb 2, 2021

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest, wilt u graag uw steun betuigen. Dit kan heel goed d.m.v. een rouwkaart. Echter wilt u soms iets meer betekenen, of wilt u hem / haar iets geven als steunbetuiging. Maar wat is hierin gepast? Vaak worden bloemen gegeven, natuurlijk is dat een mooi gebaar en kunt u dan ook altijd geven als rouwgeschenk. Maar soms wilt u iets anders geven. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Wij hebben hieronder verschillende voor u op een rijtje gezet.

Assieraden

Na het overlijden van een dierbare is het vaak het grote gemis wat overheerst. De nabestaande had hem / haar het liefst bij zich gehouden. Wanneer iemand gecremeerd is, kunnen assieraden hierbij een grote en dierbare ondersteuning zijn. Zo kan de nabestaande zijn of haar dierbare toch dicht bij zich dragen.  Wij verwijzen u hiervoor graag door naar Yvonne van Daalen van Robijn Art. U vindt hierover meer informatie in onze blog over assieraden.

Een dagje samen weg

Na alle drukte kan het fijn zijn voor de nabestaande om even wat afleiding te krijgen. Trek er samen op uit en geef een dagje samen weg cadeau. Stel zelf iets voor of vraag waar diegene behoefte aan heeft. Een aantal fijne dingen om te doen zijn bijvoorbeeld, een dagje welness, samen lunchen of dineren (thuis of in een restaurant) een fijne boswandeling of een dag naar het strand. Het geluk zit vaak in de kleine dingen.

Een helpende hand in de huishouding

Een nabestaande heeft in de dagen na het verlies te maken met heel veel emoties en hij / zij is ook nog eens druk met het regelen van de uitvaart en verdere uiteenlopende zaken na overlijden. Dan is er niets fijner dan thuiskomen in een schoon huis en verrast worden met een maaltijd die staat te wachten, in plaats van zelf nog te moeten koken. Regel met bijvoorbeeld vrienden dat iedereen een dag van de week een gezonde maaltijd maakt, zodat er in de eerste week altijd een bord met lekker eten staat. Als dat niet lukt, dan is een koelkast vol met boodschappen voor een hele week ook een mooi gebaar.

Oppas voor de kinderen

Voor ouders met kinderen die net een dierbaar iemand zijn verloren, zou u kunnen aanbieden om de kinderen een dagje of weekend mee te nemen. Het geeft de ouders even de tijd om rustig bij te komen van het afscheid. Daarnaast zullen ook de kinderen even afleiding hebben met een leuk dagje of weekendje uit.

Een jaar na het overlijden een rouwgeschenk geven aan de nabestaande

Zet de dag van het overlijden in uw agenda een jaar later. Het is voor de nabestaanden een moeilijke dag, dan is het fijn om op die dag een aardigheidje of kaart te sturen en hen zo een lichtpuntje te geven. Zo laat u weten dat u meeleeft. Maar ook andere bijzondere dagen zijn belangrijk, denk aan een verjaardag of de feestdagen. Op die dagen is het altijd fijn voor de nabestaanden om te merken dat er mensen zijn die aan hen en de overledene denken.

Rouwgeschenk in kleine dingen

Een rouwgeschenk hoeft niet altijd groot te zijn. Zeker in de eerste maanden na het overlijden zij kleine simpele dingen al heel dierbaar voor de nabestaande. Denkt u hierbij aan:

  • Een luisterend oor;
  • Regelmatig een appje of telefoontje;
  • Een kaartje;
  • Vragen of hij / zij wilt komen eten;
  • Hulp bij kinderopang;
  • Hulp bij het huishouden;
  • Boodschapje doen

En natuurlijk kunt u ook gewoon vragen waar hij / zij behoefte aan heeft en aangeven dat u altijd wilt helpen en ondersteunen. Het is voor de nabestaande al heel fijn te weten dat er mensen zijn die klaar staan en meeleven.

 

 

 

Bianca Tange