Rouwen na het overlijden van uw kind

Bianca TangeNieuws

Rouwen na het overlijden van uw kind

Enige tijd geleden gaven we tips voor Moederdag als een kind(je) is overleden. Het overlijden van een kind is één van de ergste dingen die u als ouder kan overkomen. Als ouder wilt u uw kind zien opgroeien met alles wat daarbij hoort: geluk, liefde en persoonlijke groei.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het rouwproces na het verlies van een kind intenser is en langer duurt dan bij het overlijden van andere dierbaren. Het rouwen na het overlijden van uw kind lijkt dan ook een onmogelijke opgave. Toch willen we proberen u hier een klein beetje bij te helpen.

Als ouder een deel van uw identiteit verliezen

De gevoelens die ouders ervaren na het overlijden van hun kind zijn heel erg uiteenlopend. Van totale onmacht en verlies van zelfwaarde tot leegte en onveiligheid. Ook kampen ouders soms met een gevoel van schuld. Ze hebben in hun eigen ogen te weinig tijd met hun kind doorgebracht bijvoorbeeld. Of over eerdere ruzies en / of gesprekken die hebben plaatsgevonden. Daarnaast vervallen ouders, zeker als er sprake was van intensieve zorg en afhankelijkheid, bijvoorbeeld bij een geestelijke of lichamelijk ziekte, in een enorme leegte. De zorgvraag valt weg, waardoor een deel van de identiteit van de ouders verloren kan gaan.

Vertrouwen in het leven kwijt

Na het verlies van een kind raken veel ouders het vertrouwen in het leven kwijt. Het verlies van een kind is een gebeurtenis tegen de natuur in. Het is iets waar u bij de geboorte niet bij stil staat. De zin van het leven kan uit het oog verloren worden en het gevoel van rechtvaardigheid kan aangetast zijn. Ook zijn veel ouders, die meerdere kinderen hebben, bang om nog een kind te verliezen of kampen zij, in het geval van nog een kinderwens, met een angst dat het weer mis zal gaan. Het verlies van een kind drukt een stempel op het hele leven dat nog gaat volgen. Daarnaast wordt het ook nog eens flink benadrukt bij belangrijke dagen zoals verjaardagen, Vader- en Moederdagen, Kerst en het starten van een nieuw jaar. Ouders die een kind verliezen zullen bij de vraag of zij kinderen hebben vaak het kind nog benoemen, simpelweg omdat het kind nog voortleeft in gedachten, ziel en hart. En dit is ook goed. U bent immers ouder voor altijd en het kind mag niet vergeten worden.

Elementen die helpen bij het rouwproces na het verlies van een kind

Een heel belangrijk onderdeel in het rouwproces is steun. Dit lijkt logisch, maar niet bij elk verlies heeft steun dezelfde uitwerking.  Mooie herinneringen ophalen aan het kind en deze kunnen delen, zijn een belangrijke vorm van steun. Sommige ouders richten zich vooral op ‘overleven’. Dit kan helpen om het verlies een plekje te geven. Maar het feit blijft dat bij het rouwen om een kind, iedere ouder dit op zijn manier doet en waar hij / zij zich het beste bij voelt.

Elke verlies van een kind is anders

Elk verlies van een kind is anders. De ene ouder verliest zijn of haar kind bij of zelfs voor de geboorte, de ander door zelfmoord en weer een ander bijvoorbeeld door een ziekte of een ongeval. Het is dus heel moeilijk om te zeggen hoe u om moet gaan met het verlies van uw kind. Wel kunnen we wat tips geven van ouders die zelf een kind verloren hebben. Zij geven de volgende adviezen:

Tips voor rouwen na het overlijden van uw kind van ouders die een kind hebben verloren

  • Accepteer dat het rouwen om een kind nooit stopt en u dit verdriet altijd met u mee zult dragen. Leg de focus op de symbolische band; dat uw kind in u voortleeft, dat u zijn of haar aanwezigheid voelt en dat u aan hem of haar denkt bij het horen of zien van bepaalde dingen.
  • Laat u niet teveel leiden door wat anderen zeggen, maar volg echt uw eigen gevoel. Ga het rouwproces in op uw eigen manier. Niets, maar dan ook niets, is fout. Uw gevoel moet leidend zijn.
  • Accepteer het de kring van vrienden en familie kleiner wordt. Met de één kunt u beter over het verlies van uw kind praten dan met de ander. Mogelijk kan die ene vriend er ook beter mee omgaan dan dat ene familielid.
  • Heb niet teveel de verwachting dat anderen zich kunnen inleven in uw verdriet. Het verlies van een kind is nou eenmaal niet iets dat gebruikelijk is.
  • Als u echt met mensen wilt spreken die zich mogelijk kunnen inleven in uw situatie, kunt u overwegen contact te leggen met lotgenoten, bijv. via  www.oudersoverledenkind.nl
  • Vindt u het lastig om uw gevoelens te uiten? Zet uw emoties dan eens op papier, wie weet kan dit voor uw een helende werking hebben.
  • Gun uzelf ook ontspanning en voel u niet schuldig als u eens wat leuks gaat doen. Ga op zoek naar uw persoonlijke ‘genietmomentjes’. Dit kunnen al hele simpele dingen zijn, zoals wandelen, of naar de speeltuin met eventuele broertjes en / of zusjes.
  • Als gevoelens als schuld, verdriet, wanhoop etc. de overhand nemen, is het een idee om toch eens hulp van buitenaf te zoeken. Samen staat u immers altijd sterker, zeker als het gaat om een dergelijk verdriet.

Lees hier een ervaringsverhaal op onze blog.