Bloemen spelen een belangrijke rol tijdens een uitvaart. Ze geven steun aan de directe familieleden en brengen warmte tijdens het afscheid. Bovendien is een afscheidsruimte plots een stuk toegankelijker. Maar wat gebeurt er met al die mooie bloemen na de uitvaart? Veel mensen vinden het zonde om de bloemen na het afscheid weg te doen. Maar hoe kunt u rouwbloemen gebruiken na de uitvaart? Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Het kan zelfs op manieren die perfect aansluiten bij een liefdevolle herinnering. Wij verzamelden een aantal ideeën ter inspiratie.
Neem de bloemen mee naar huis
Veel nabestaanden zijn in de veronderstelling dat de bloemen ofwel op het graf of op het strooiveld bij het crematorium moeten worden geplaatst. Dit is niet het geval, u kunt dus ook de rouwbloemen gebruiken na de uitvaart. Als u wilt mag u de bloemen altijd mee naar huis nemen om daar een mooi plekje te geven. Zet de boeketten in een schone vaas met water en maak er een herdenkingsplek van met foto’s en andere persoonlijke spullen.
Maak kleine boeketten van de bloemen
Al die mooie bloemen zijn heel geschikt om te veranderen in kleine plukboeketjes. In plaats van het uitdelen van een bloem aan alle gasten kunt u er bijvoorbeeld ook een mooi ritueel van maken. Bij de condoleance kunnen de genodigden bij vertrek een aantal bloemen uit het rouwstuk te plukken. Met een lint bindt u hier een klein plukboeketje van dat zij mee naar huis kunnen nemen. Zo heeft iedereen een bloemrijk aandenken aan uw dierbare en het afscheid.
Laat het rouwboeket drogen
Sommige bloemstukken zijn zo mooi dat ze voor altijd in tact moeten blijven. Drogen is hier een hele goede manier voor. Verwijder overtollig blad en zet het bloemstuk op een droge en donkere plaats. Een kartonnen doos met deksel doet de truc ook. Zijn de bloemen helemaal ingedroogd? Dan kan het bloemstuk een mooie plek in huis krijgen.
Rouwbloemen gebruiken na de uitvaart in een schilderij van gedroogde bloemen
In plaats van het hele rouwboeket te laten drogen kunt u ook een aantal mooie bloemen uitkiezen. Leg de bloemen tussen de bladzijdes van een boek en laat ze een aantal weken drogen. Wanneer ze droog zijn kiest u mooi papier waar u de bloemen op plakt. Een mooie lijst maakt het kunstwerk helemaal af. Kinderen zullen hier graag bij willen helpen en hoe fijn is het om zoiets liefdevols met elkaar te maken. Dit is tevens ook weer goed voor de rouwverwerking bij kinderen, maar ook bij volwassenen.
Maak uw eigen bloemenkaarten
Met gedroogde bloemen kunt u ook hele bijzondere kaarten maken. Het ontvangen van een zelfgemaakte kaart waaraan tijd en aandacht is besteed, is heel speciaal. U kunt er zeker van zijn dat de ontvanger deze zal koesteren.
Bloemen in epoxy gieten
Bloemen in epoxy gieten is een steeds populairdere manier om mooie of belangrijke bloemstukken langdurig te bewaren. Door bloemen te drogen en in te gieten in epoxy giethars verwelken de bloemen niet. U leest er hier meer over.
Potpourri of geurend badzout
Dit is een handige oplossing wanneer u veel verschillende bloemblaadjes hebt. Van gedroogde bloemblaadjes kunt u gemakkelijk een grote schaal potpourri of geurend badzout maken. Bovendien kiest u de overige ingrediënten zelf zodat het helemaal uw eigen geur wordt.
Versier een kaars met bloemen
Met gedroogde bloemen kunt u ook unieke kaarsen maken. Heeft u thuis een herdenkingsplekje ingericht? Dan kunt u de kaarsen daar natuurlijk heel mooi bij plaatsen als aandenken aan het afscheid. Op internet zijn veel filmpjes te vinden hoe ook u zo’n kaars maakt.