Rouw en Valentijnsdag

Rouw en Valentijnsdag
feb 7, 2022

Het verlies van een partner is ontzettend zwaar. Zeker dagen als Valentijnsdag zijn voor nabestaanden zeer emotioneel. Echter hoeft u Valentijnsdag niet alleen te zien als een gelegenheid om dingen samen te doen. Als uw partner is heengegaan, kunt ook invulling geven aan deze dag door stil te staan bij de mooie herinneringen van jullie samen. Zo kunnen rouw en Valentijnsdag samengaan.

Verschillende manieren om met rouw en Valentijnsdag om te gaan

Er zijn verschillende manieren hoe u met rouw en Valentijnsdag om kan gaan. U leest er hieronder een aantal. Let wel: niets moet, alles mag, u rouwt op uw manier en u moet doen waar u zich goed bij voelt. Ook niks doen is dus goed.

Brand een kaarsje

Een geliefde overledene herdenken op Valentijnsdag hoeft geen uitbundige gelegenheid te zijn vol met hartjessnoep en ballonnen. Het kan ook heel sober. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan ter herinnering aan de warmte die uw geliefde altijd gaf. Dit kunt u natuurlijk in een kerk doen, maar dichterbij huis geeft het branden van kaarsen ook veel eer aan uw geliefde. Op die manier kunt u het ook op een vaste plek aansteken. Als u een speciale hoek of kamer in huis heeft ter herinnering aan de overledene, is een brandend kaarsje hierop een mooie aanvulling.

Bezoek de laatste rustplaats van je geliefde

Als uw geliefde is begraven, is een bezoekje brengen aan de laatste rustplaats zeker iets wat u op Valentijnsdag kunt doen. Leg er een mooie bloem neer, steek een kaarsje aan of hou een ‘gesprek’ met uw geliefde. Wellicht kunt u nog mooie decoratie plaatsen bij het graf.
Brengt u normaal gesproken niet vaak een bezoekje aan de rustplaats van uw geliefde? Maak er dan bijvoorbeeld een jaarlijks Valentijnsdag ritueel van.

Zet oude tradities voort

Luisterden jullie samen altijd naar romantische muziek of smolt uw geliefde regelmatig weg bij een romantische film? Houd die traditie dan in ere. Zet een oude film of muziek van vroeger op en droom weg bij mooie herinneringen. Misschien heeft u ook nog wel oude fotoboeken of video’s van jullie momenten samen. Het terugkijken hiervan kan verzachtend werken voor de rouw die u wellicht jaarlijks ervaart op Valentijnsdag. Als u bovendien weinig zin heeft om naar buiten te gaan, zijn films en muziek een prima binnenshuis tijdverdrijf op Valentijnsdag.

Zoek steun

Steun zoeken va familie en of vrienden, die weten wat u heeft doorgemaakt en hoe groot het gemis kan heel goed helpen. Ook kunt u steun zoeken van gelijkgestemden en samen uw geliefde herinneren. Op een manier die jullie prettig vinden.

Schrijf van u af

Het kan helpen om verdrietige gevoelens op te schrijven in een dagboek of blog, zet uw gevoel op papier. Ook kunt u als het ware een brief schrijven aan uw geliefde. Of een mooi gedicht maken waar u uw gevoelens in kwijt kunt, of ter nagedachtenis aan uw geliefde. Dit kunt u eventueel vereeuwigen en ophangen op een plek waar u stil kunt staan bij uw eigen woorden en gevoelens.

Noot aan familie, vrienden en bekenden

Valentijnsdag is een goed moment om extra aandacht te besteden aan mensen waarvan u weet dat zij (onlangs) zijn geconfronteerd met een groot verlies. De aandacht voor nabestaanden ebt een half jaar na de uitvaart vaak onbewust weg, terwijl het verwerken van een groot verlies meestal veel tijd vergt. Plan bijvoorbeeld een bezoekje of stuur een berichtje of een kaartje op Valentijnsdag, dat wordt zeker gewaardeerd en biedt iemand steun op zo’n moeilijk moment.

Bianca Tange