Omgaan met rouw tijdens de feestdagen

Rouw tijdens de feestdagen
dec 21, 2020

Iemand verliezen is een hele lastige periode. Het is nog lastiger omgaan met rouw tijdens de feestdagen. Ondanks de coronamaatregelen, staan deze dagen toch in het teken van samenzijn in kleine kring met familie, gezelligheid en vreugde. Maar niet voor iedereen is het een vrolijke maand. In de maand december wordt de rouw om het verlies van een overleden dierbare soms extra gevoeld.

Enkele tips voor het omgaan met rouw tijdens de feestdagen

Ook wanneer iemand al langer niet meer bij u is, zijn de feestdagen extra lastig. Het zijn momenten waarop u er net even wat meer aan herinnerd wordt dat de overledene ‘erbij had kunnen zijn’. Wij kunnen uw verdriet niet laten verdwijnen, maar toch zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen (en laten) om ruimte aan uw verdriet te geven tijdens de feestdagen in december.

1. Geef ruimte aan uw verdriet

Sta uzelf toe om verdriet en al de andere emoties die bij rouwen horen, te voelen. Praat met mensen die dichtbij u staan. Het delen van gevoelens is een blijk van vertrouwen en schept een band. Bovendien kan het ontzettend opluchten om te praten. Vertel naasten daarom wat u deze feestdagen zelf graag wilt en waar u wel of geen behoefte aan heeft. Het is heel normaal dat verdriet tijdens de feestdagen extra aanwezig is. Laat deze emoties toe en probeer ze niet weg te drukken.

2. Schaam u niet

Soms kan het lijken alsof familie of vrienden maar weinig oog voor uw verlies hebben. Dit komt meestal niet voort uit desinteresse. Voelt u zich dan ook niet gekwetst als dit het geval lijkt te zijn. Mensen vinden het soms lastig zich een houding te geven of hebben simpelweg hun aandacht bij iets anders. Terwijl voor u het verdriet nog net zo hevig kan voelen als vlak na een overlijden, is het voor andere mensen niet altijd duidelijk wat er door uw hoofd gaat. Schroom nooit om zelf over het verlies te beginnen en wees niet bang om uw gevoelens uit te spreken. De dood hoort bij het leven.

3. U beslist!

Geen zin om een kerstboom neer te zetten? Of ziet u ontzettend op tegen het versturen van kerstkaarten? Doe het dan niet. Voelt u zich vooral niet schuldig over de beslissingen die u neemt. Stel realistische verwachtingen en stel uzelf de vraag: wat wil ik zelf?

4. Deel uw verdriet

Juist op verjaardagen of andere feestdagen komt u als familie of vrienden bij elkaar. Momenteel is dit door de huidige coronamaatregelen maar een kleine kring. Het zijn dan wèl vaak de mensen die heel dichtbij u staat. Dit is dan ook een uitgelezen moment om verdriet, gemis én de mooie herinneringen met elkaar te delen. Besef u ook dat u waarschijnlijk niet de enige bent die verdriet heeft en dat met elkaar de verhalen delen ook heel prettig kan zijn. Het houdt de herinnering levend. Leuke en mooie herinneringen met elkaar delen kan of intiem met elkaar wat lekkers eten kan de dag lucht en licht geven.

5. Zorg voor ontlading

Zorg voor een balans tussen het delen van herinneringen, het verdriet en gemis en afleiding. Zorg ervoor dat u momenten heeft waarin u tot rust kan komen. Ga even hardlopen, muziek luisteren of wandelen. Vooral iets fysieks en naar buiten gaan helpt vaak om te ontladen en veel mensen ervaren troost in de natuur.

Wij hopen dat u met deze tips toch aangename feestdagen heeft ondanks het gemis en verdriet. Weet ook dat u niet de enige bent die moet omgaan met rouw tijdens de feestdagen. Deel dus gerust uw gemis en verdriet met uw naasten. Probeer in kleine kring er samen voor u en de rest van uw vrienden en / of familie dagen van te maken waarbij u zich prettig voelt.

 

Bianca Tange