Resomeren wordt een nieuwe mogelijkheid naast begraven of cremeren

Resomeren - uitleg wat is resomeren - bloem met miss you als tekst
dec 7, 2020

In het nieuws heeft u laatst wellicht al gelezen, dat resomeren in de toekomst wordt toegestaan als lijkbezorging.
Bij de methode resomeren kunnen mensen kiezen om hun lichaam te laten oplossen in een verwarmde vloeistof. Men spreekt hier ook wel van alkalische hydrolyse. Het is dus een duurzaam alternatief naast begraven of cremeren.

Wat is resomeren

Als we het over resomeren (ook wel Hydrolyse genoemd) hebben, spreken wij van een moderne manier waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Na afloop blijven alleen botten en een restvloeistof over. De botten kunnen net als na een crematie in een urn worden gedaan. Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat betreft de restvloeistof, bijvoorbeeld:

 • een deel meegeven aan de nabestaanden;
 • bemesting van akkers;
 • of vervaardiging van biogas.

Hoe werkt het

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren is in het begin niet anders dan een andere uitvaart. Het verschil zit hem in de laatste stap. In plaats van dat het lichaam wordt begraven of gecremeerd, wordt bij resomeren het lichaam ontbonden door middel van alkalische hydrolyse.

 1. Het lichaam wordt in een speciale wollen kist gelegd. De wollen kist past in een normale houten grafkist.
 2. De deur van de cabine wordt geopend. De wollen kist wordt in de ruimte gezet en het vat wordt afgesloten.
 3. Het lichaam wordt door sensoren gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel base (alkali) en water er nodig is.
 4. Een hoeveelheid base (loog) en water worden ingebracht in het stalen vat. Meestal wordt als base kaliumhydroxide gebruikt.
 5. Het vat wordt onder druk gebracht en een pomp zorgt ervoor dat de vloeistoffen continu worden gemixt.
 6. Tijdens de resomatie ligt de temperatuur tussen de 100 en 180 graden Celsius (afhankelijk van de installatie), omdat de stoffen dan optimaal met elkaar reageren.
 7. De chemicaliën doen hun werk om het lichaam te ontbinden. De organische stoffen van het lichaam worden opgenomen in de vloeistof.

Opties na overlijden

Momenteel staat De Wet op de lijkbezorging de volgende manieren van “lijkbezorging” toe:

 • begraven;
 • cremeren;
 • terbeschikkingstelling aan de wetenschap;

Eind volgend jaar wordt resomeren aan de mogelijkheden toegevoegd. De eerste stap die nu gezet wordt is het wettelijk vastleggen van resomeren als manier van lijkbezorging. Daarnaast zal ook het proces voor het toelaten van nieuwe manieren van lijkbezorging wettelijk vast komen te liggen. Op die manier is steeds een zorgvuldige besluitvorming gewaarborgd als er zich in de toekomst eventueel nog weer nieuwere technieken aandienen.

Resomeren duurzamer en voordeliger

Ondertussen is duidelijk geworden dat resomeren een meer duurzame manier van lijkbezorging is afgezet tegen begraven en cremeren. Bovendien werkt het ruimtebesparender en is het waarschijnlijk ook goedkoper dan begraven of cremeren.

Bianca Tange