In gesprek met de overledenen verzorger

In gesprek met de overledenen verzorger -Eigen Stijl uitvaartzorg
feb 5, 2022

Wat doe je voor werk?  Dat wordt er weleens gevraagd.
Als ik dan vertel dat ik in de uitvaart werk, dat ik soms een uitvaart verzorg bij Eigenstijl Uitvaartzorg en dat ik bij overledenen de laatste zorg verleen, is het meestal een paar seconden stil. Daarna zijn er twee reacties mogelijk: dat zou ik niet kunnen, of:  daar heb ik ook weleens aan gedacht, dat lijkt me bijzonder. Overledenen verzorger is mijn werk, en ja dat is bijzonder. Ik doe het met zorg en liefde, dag en nacht.

Hoe ziet mijn werk als overledenen verzorger eruit?

Mijn werk begint met een telefoontje, een melding. Er is iemand overleden. Vanaf dat moment ben ik al bezig in mijn hoofd, gegevens verzamelen, omkleden, waar ga ik naartoe? Welke materialen moeten er mee? Wordt het een thuisopbaring? En voor mij het belangrijkste: is er familie aanwezig die wil helpen?  Want een verzorging, samen met nabestaanden blijft het mooiste om te doen.

Tijdens de verzorging

Tijdens zo’n verzorging wordt er gepraat, gehuild, soms gelachen en worden herinneringen opgehaald, ik leg uit wat ik doe en waarom sommige handelingen nodig zijn. Samen met de familie verzorg en kleed ik overledenen verzorger - Eigen Stijl uitvaartzorgde overledene. Ik ben pas klaar als de familie tevreden is. Ik schat alvast in of er een uitvaartkist of een brancard naar binnen kan, is de deur niet te smal? Kunnen we later die draai wel maken? Alles gaat in overleg. De wensen van de nabestaanden staan bij ons voorop en gelukkig is bijna alles mogelijk om daaraan te voldoen. Ook tijdens een verzorging waarbij geen familie aanwezig is wordt er alle aandacht gegeven aan de overledene. Het is in zo’n geval iets moeilijker in te schatten hoe iemands haardracht is geweest bijvoorbeeld, Ik volg meestal mijn gevoel, dat werkt het beste.

Mijn hart ligt bij de overledenenzorg

Toen ik als uitvaart medewerker aan de slag ging, wist ik nog niet dat mijn hart bij de overledenenzorg zou liggen. Ik kwam daar tijdens mijn stage achter. Een verzorging moet niet goed zijn, vertelde mijn begeleider destijds, maar uitmuntend. En zo is het!

Heeft u vragen omtrent de verzorging van de overledene? Wilt u graag meer informatie? Dan mag u natuurlijk altijd uw vragen mailen naar ons.

Bianca Tange