Opbaren van een overledene

Opbaren van een overledene
mrt 17, 2021

Het opbaren van een overledene vinden veel mensen vaak een eng idee. Hierbij is het afscheid nemen van een geliefde tijdens een opbaring voor veel mensen ook erg spannend. Met name als u dit nog nooit eerder meegemaakt heeft. Opbaren is niet eng, maar in veel gevallen juist een liefdevolle gebeurtenis. Wij vertellen u hier wat meer over het openbaren van een overledene en hoe dit in zijn werk gaat. De ervaring is namelijk dat wanneer men er meer van weet het direct ook minder eng is.

Wat is opbaren?

De betekenis van opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. De opbaring is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het zijn de laatste momenten die u nog met een overledene kunt doorbrengen. Het wordt door veel nabestaanden als zeer waardevol ervaren om de overledene nog (zo veel mogelijk) te kunnen zien voor de uitvaart.

Hoe gaat het opbaren van een overledene in zijn werk?

Bij het opbaren wordt het lichaam (na de juiste verzorging) in bed, in een kist of op een opbaarplank gelegd, zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Voor nabestaanden kan het veel betekenen om nog afscheid te kunnen nemen voordat het lichaam wordt begraven of gecremeerd. Er is zelfs gebleken dat het opbaren van een overledene een positieve invloed kan hebben op de rouwverwerking. U kunt immers in alle rust afscheid nemen. Vooral als dit in een vertrouwde omgeving gedaan wordt kan het fijn zijn.

Hoeveel dagen opbaren?

Hoeveel dagen we iemand opbaren, is afhankelijk van het moment waarop de persoon overleden is. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.

Locaties voor het opbaren van een overledene

Thuis opbaren

U kunt voor het opbaren van een overledene kiezen uit verschillende locaties. Een van de mogelijkheden is om het thuis te doen. Als u thuis de mogelijkheid heeft dan kan dit prettig zijn omdat het voor de nabestaanden een fijn gevoel kan geven om afscheid te nemen van een overledene in zijn of haar vertrouwde omgeving. Daarnaast zijn nabestaanden niet gebonden aan openingstijden, wat bij een rouwcentrum vaak wel het geval is. Is de opbaring thuis? Dan kan het wel verstandig zijn om aan te geven wanneer mensen afscheid kunnen nemen.

Bij een opbaring thuis kiezen de meeste mensen ervoor de overledene op een bed te leggen. Hier blijft deze dan liggen tot vlak voor de uitvaart. De avond voor de uitvaart wordt de overledene in de kist geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de overledene koel blijft, wordt er op het matras een bedkoeling geplaatst. Deze is niet te zien want over de koeling heen wordt een laken geplaatst. Wanneer ervoor gekozen wordt om de overledene in een kist op te baren, dan wordt er een koeling onder de kist geplaatst. Wij komen regelmatig langs om de correcte werking van de koeling te controleren.

Rouwcentrum of alternatieve locatie

Wilt u het liever niet thuis doen of kan dit niet? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Denk aan een rouwcentrum, een kerk of een alternatieve locatie. U kunt uiteraard bij ons nagaan wat de mogelijkheden in de buurt zijn. Tegenwoordig bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid aan om vierentwintig uur per dag de overleden persoon te kunnen opzoeken. Hiervoor hebben zij de zogeheten ’24-uurs kamers’. Soms zijn deze 24-uurs kamers ook warm ingericht waardoor u toch een huiselijke sfeer heeft.

Kleding bij opbaren

De nabestaanden mogen zelf de kleding uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt bij opbaren. Het kan ook zo zijn dat de overledene tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Indien gewenst kunnen deze sieraden vlak voor de uitvaart weer teruggegeven worden aan de familie, zodat deze behouden blijven.

Soms is opbaren niet mogelijk

Het is niet altijd mogelijk om een overledene op te baren. De overledene kan bijvoorbeeld van te voren duidelijk aan hebben gegeven niet opgebaard te willen worden. Of wellicht heeft de overledene aangegeven zijn of haar lichaam na overlijden beschikbaar te willen stellen voor de wetenschap. Hiervoor moet het lichaam binnen 24 uur geconserveerd worden, waardoor er weinig tijd overblijft voor de nabestaanden om afscheid te nemen.

Zoals het hele proces richting de uitvaart wordt bij ons ook de opbaring verzorgd naar uw wensen of die van de overledene. Ook wanneer u speciale wensen of vragen heeft, kunt u deze altijd bij ons kenbaar maken. Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden, zodat niet alleen de uitvaart maar ook de opbaring persoonlijk en in uw stijl is.

Bianca Tange