Opbaren – Welke mogelijkheden zijn er?

Bianca TangeNieuws

Opbaren

Afscheid nemen is belangrijk als het gaat om een overledene.
De opbaarperiode geeft een aantal dagen de gelegenheid afscheid te nemen van uw dierbare.

Tegenwoordig veel keuze bij opbaren

De opbaring van uw dierbare kunt u zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Gelukkig is er tegenwoordig veel keuze voor wat betreft het opbaren. Wilt u de opbaring thuis? Of wilt u liever dat uw dierbare wordt opgebaard in een rouwcentrum?

Een overledene moet gekoeld liggen. Een rouwcentrum is hier helemaal op ingericht. Maar wanneer u uw dierbare thuis dichtbij u wilt hebben, kan daar een speciale koeling voor geïnstalleerd worden.

Thuisopbaring

Door uw dierbare thuis op te baren kunt u de laatste dagen (uren) net zo vaak bij hem / haar gaan kijken en net zoveel tegen hem / haar praten als u wilt. Dit kan een belangrijke stap zijn in het rouwproces. Vroeger was thuis opbaren heel gewoon. Daarop volgde een periode waarop de overledene standaard werd overgebracht naar een uitvaartcentrum. Tegenwoordig wordt er weer veel voor thuisopbaring gekozen.

Thuisopbaring is bijna altijd mogelijk. Omdat een overledene gekoeld moet liggen wordt er gebruik gemaakt van koelapparatuur. In de zomer kan er soms een airco worden geplaatst.

Thanatopraxiebehandeling

Sinds de invoering van de nieuwe wet op de lijkbezorging is het in Nederland mogelijk thuis op te baren, zonder koeling van de overledene. Dit kan door middel van een thanatopraxiebehandeling.

Thanatopraxie is een lichte balseming waardoor het lichaam zonder koeling tot aan de uitvaart mooi blijft. Het is een ideale methode te gebruiken bij een thuisopbaring, omdat de thuiskoeling vaak niet optimaal is.

Een prettige bijkomstigheid is het feit dat het lichaam nu niet zo koud aanvoelt. Ook wordt het lichaam mooier van kleur.

Bio Sac 200

Bij thanatopraxie is nu een geheel nieuwe methode voor het opbaren gekomen; de Bio Sac 200. Een methode die geheel natuurlijk is. Daarnaast is deze methode zonder grote ingrepen uit te voeren. Het houdt het lichaam van de overledene op kamertemperatuur. De Bio Sac 200 is in zijn werking anders dan de gangbare twee methoden. Het is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit een of twee zakjes (afhankelijk van het gewicht van de overledene). Deze zakjes worden op de droge huid van de buik van de overledene gelegd. Uiteraard gebeurt dit onder de kleding en ziet men hier niet veel van.

De Bio Sac 200 is bovendien al getest. Het is nieuw in Nederland, maar bestaat sinds twee jaar in Spanje en wordt daar ook al regelmatig gebruikt. Daar heeft het zich al bewezen als een betrouwbare methode, om een lichaam tot de uitvaart te conserveren. De zakjes moeten zo snel mogelijk na het overlijden geplaatst worden. Het materiaal is helemaal biologisch afbreekbaar. In principe kunt u er dan van uitgaan dat het lichaam op deze manier vijf tot tien dagen in goede conditie kan blijven.