Ontwikkelingen rondom uitvaarten

Bianca TangeNieuws

Ontwikkelingen rondom uitvaarten

Vroeger was een uitvaart “strak geregeld”. Een standaard kist, genodigden in zwarte kleding, afscheidsdienst in een aula of een kerk en na de uitvaart koffie en thee met cake. Dit is al lang niet meer zo. In de loop der jaren zijn er ook veel ontwikkelingen rondom uitvaarten geweest. We spreken ook wel van bepaalde trends. Hieronder hebben wij een aantal trends en ontwikkelingen rondom uitvaarten van dit moment op een rijtje gezet.

Afscheid nemen dicht bij huis 1 van de grootste ontwikkelingen rondom uitvaarten

Soms hoeft u helemaal niet ver van huis op zoek te gaan naar een bijzondere locatie voor de uitvaart. Een uitvaart in eigen tuin biedt bijvoorbeeld een vertrouwde omgeving voor een mooi en intiem afscheid. Hield de overledene van tuinieren of zat hij of zij graag met een goed boek en een lekker glaasje wijn in de tuin? Dan kunnen nabestaanden overwegen om in eigen tuin het glas te heffen op het geleefde leven van de overledene. De toenemende populariteit van deze manier van afscheid nemen daagt uitvaartverzorgers uit om mee te denken over een haalbare en intieme setting voor een onvergetelijk afscheid in eigen tuin. Wanneer de woning groot genoeg is of een kleine woning met een klein gezelschap wordt er tegenwoordig ook veelal intiem afscheid thuis genomen.

Meer uitvaarten in besloten kring

De afgelopen jaren is het aantal uitvaarten in besloten kring flink toegenomen. Deze stijging zien we voornamelijk sinds de coronapandemie, waarin bij elkaar komen in grote groepen voor enige tijd zelfs niet toegestaan was. Dit is niet de enige reden om een uitvaart in besloten kring te organiseren. Zo gaat deze trend onder andere hand in hand met bovengenoemde trend van de uitvaart in eigen tuin. Vanwege ruimtegebrek moeten nabestaanden keuzes maken en bepalen wie wel en niet uitgenodigd worden. Waar nabestaanden eerst moeite hadden om een select groepje uit te nodigen vanwege de angst om de onuitgenodigden tekort te doen, wordt het mede dankzij diverse innovatieve diensten ‘gemakkelijker’ om knopen door te hakken als het hierop aankomt. Zo speelt ook de hierna genoemde uitvaarttrend hier een zeer belangrijke rol in.

Online afscheid nemen

Naast het groeiend aantal uitvaarten in besloten kring, zien we dat ook het ‘online afscheid nemen’ steeds meer terrein wint in uitvaartland. De mensen die niet fysiek op de uitvaart aanwezig zijn kunnen er dankzij de huidige technologieën in zekere zin toch een beetje bij zijn. Zo kunt u door middel van een beveiligde livestream verbinding overal ter wereld meekijken naar de uitvaartdienst. Daarnaast kunnen nabestaanden er voor kiezen om online een gedenkpagina aan te maken voor degenen die niet bij de condoleance aanwezig kunnen zijn. Op deze manier kunnen vrienden, familie en kennissen toch nog hun medeleven en mooie herinneringen aan de overledene delen.

Duurzame uitvaarten in opmars

We leven bewuster en kiezen sneller voor duurzame alternatieven. Dit wordt ook gezien in ontwikkelingen rondom uitvaarten. Vooral als iemand bij leven veel rekening hield met het milieu en de natuur. Invulling geven aan een duurzame uitvaart kan op veel manieren. Zo kunt u kiezen voor:

De uitvaarttrend van duurzame uitvaarten brengt ons bij het volgende: natuurbegraven.

Natuurbegraven

De uitvaarttrend van natuurbegraven in Nederland is overgewaaid vanuit Engeland. In Engeland is natuurbegraven al een veel langere tijd in trek. De reguliere begraafplaatsen in Engeland werden niet optimaal onderhouden door de nabestaanden. Vanuit dit probleem ontstond het idee om natuurbegraven mogelijk te maken. Een graf op de natuurbegraafplaats heeft namelijk geen regelmatig onderhoud nodig, omdat de natuur zich erover ontfermt. Daarnaast is natuurbegraven een milieuvriendelijke optie. In Nederland groeit het aantal natuurbegraafplaatsen langzaam, maar zeker. Hetzelfde geldt voor de interesse om in de natuur begraven te worden.

Bijzonder rouwvervoer

De tijd van alleen maar zwarte rouwauto’s is voorbij. Er is nu heel veel meer mogelijk op het gebied van rouwvervoer. Rouwvervoer dat bij de overledene past, dat is nu helemaal in! U kunt hierbij denken aan een rouwfiets, een koets met paarden maar ook een volkswagenbusje bijvoorbeeld.

De uitvaartkist krijgt meer kleur

Een print is misschien wel de meest voorkomende uitvaarttrend om de kist een persoonlijk tintje te geven. Naast printen is het beschilderen en wrappen van de kist tegenwoordig ook goed mogelijk.
De diverse mogelijkheden om de kist meer kleur te geven zijn toegankelijk voor volwassenen en kinderen. Het geeft de sombere gebeurtenis naast een beetje kleur ook een persoonlijk tintje.

Geen cake en koffie, maar…

Het plakje cake met een kopje koffie of thee op de uitvaart maakt steeds meer ruimte voor bijzondere uitvaartcatering. Zo kiezen veel nabestaanden er liever voor om hapjes en drank te serveren waar de overledene zelf ook van hield. U kunt hier meer over lezen in onze blog: ‘Catering bij een uitvaart‘.

De herinneringen aan een dierbare tastbaar maken

Een tastbare herinnering aan een overleden dierbare kan troost en steun bieden. Naast assieraden zijn er nu nog veel meer unieke manieren om uw dierbare voor altijd dichtbij te dragen. We merken dat nabestaanden hier ook behoefte aan hebben. Het is fijn om iets van uw dierbare vast te kunnen houden op de dagen dat het gemis extra voelbaar is. Denk aan knuffels of kussens gemaakt uit kledingstukken van de overledene of een gepersonaliseerd herinneringsproduct waarin u de as, een vingerafdruk of een persoonlijk voorwerp van uw dierbare laat verwerken.

Of het nu gaat om trends of ontwikkelingen rondom uitvaarten, wij van Eigen Stijl uitvaartzorg vinden maar één ding belangrijk: dat is dat de uitvaart persoonlijk is en naar uw wens! Wij doen er samen met u alles aan een passende uitvaart te verzorgen voor uw overleden dierbare.