Nieuwe donorwet vanaf zomer 2020

Bianca TangeNieuws

nieuwe donorwet vanaf 2020

De nieuwe donorwet die vorige week dinsdag is aangenomen door de Eerste kamer treedt in de zomer van 2020 in werking. Voor die tijd telt de huidige donorwet. Bij de huidige donorwet bent u alleen donor wanneer u dit heeft aangegeven, anders niet. Artsen mogen uw nabestaanden wel vragen kort na overlijden, of u wellicht donor had willen zijn,

Wat betekent de nieuw donorwet?

Vanaf 2020 is dit anders. Dan is iedere Nederlander van 18 jaar en ouder donor, tenzij hij of zij aangeeft geeft geen donor te willen zijn.

Veel afmeldingen

Het aantal mensen dat zich afmeldt als orgaandonor is fors. Direct nadat de wet werd aangenomen hebben duizenden mensen het donorregister bezocht. De meeste deden dat niet om zich aan te melden, maar om nu alvast vast te leggen dat ze geen donor willen zijn. Zo kwamen er 25.000 nee-registraties in 24 uur.

Mijn mening

Zelf sta ik positief tegenover de donorwet, wat mij betreft mogen ze alles nog een keer gebruiken na mijn overlijden. Ik vind het een mooie gedachte dat iemand door mij misschien toch nog verder kan leven!

Op tijd doorgeven

Het is natuurlijk ieder zijn eigen keuze en iedereen is vrij ervoor te kiezen wel of geen donor te zijn. Vergeet niet voor de zomer van 2020 aan te geven, wanneer u GEEN donor wenst te zijn. Wanneer u dit niet doet, bent u automatisch WEL donor.