Niet spreken tijdens de uitvaart

Bianca TangeNieuws

Niet spreken tijdens de uitvaart

Op onze website kunt u tips lezen voor het spreken tijdens een uitvaart. Echter wil en kan niet iedereen spreken tijdens het afscheid. Voel u dan niet verplicht. Niet spreken tijdens de uitvaart, hoeft niet te betekenen dat u niets doet. Er zijn ook andere manieren om een bijdrage te leveren aan de afscheidsbijeenkomst.

Welkom en dankwoord

Wilt of kunt u geen persoonlijk verhaal vertellen, maar wilt u wel iets zeggen? Dan kunt u eventueel  degene zijn die de gasten welkom heet en dankt voor hun aanwezigheid. U vertelt aan de aanwezigen in de zaal hoe de plechtigheid wordt opgebouwd en kunt aan het einde van de afscheidsceremonie ook iedereen uitnodigen voor de nazit met een drankje en een hapje. Vaak neemt de uitvaartleider deze taak op zich. Maar wij willen dat iedere uitvaart persoonlijk en in uw stijl is. Dus wanneer u liever zelf de gasten welkom hete en bedankt, kan dit uiteraard. Wij helpen u graag als u dit lastig vindt, maar toch wilt doen.

Niet spreken tijdens de uitvaart maar plaatjes draaien

Misschien wilt u niet spreken, maar wel de band beschrijven die jullie hadden d.m.v. muziek. Misschien hadden u en de overledene een lievelingsnummer, of zijn er nummers die jullie band beschrijft, of iets zegt over de overledene. Deze plaatjes kunt u uit naam van u draaien. U kunt “het beeld” hierbij eventueel versterken, door een fotopresentatie te laten draaien op achtergrond. Deze kan ook weer gaan over jullie band, of wat jullie samen beleefden.

Afscheidsgroet

U kunt de afscheidsgroet regelen. Vraag de aanwezigen om een wens, een mooie tekst, iets liefs of wat er maar in hun opkomt op een klein briefje schrijven. Als u dit ter plekke doet tijdens de afscheidsdienst, kunt u ze vragen het papier op te rollen en in een mooie mand bij de uitgang te stoppen. Deze ‘mand vol herinneringen’ kunt u thuis een mooie plek geven. Vraagt u de gasten van te voren om zo’n tekstje naar u toe te sturen, dan zou u ze ook in de uitvaartkist kunnen meegeven.

Herinneringskaartjes uitdelen

Bidprentjes uitdelen bij begrafenissen is van oudsher een katholieke traditie. Het is een kaartje (meestal met een portretfoto erop) dat dient als herinnering aan de overledene. Naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene worden erop vermeld en een oproep tot gebed. Tegenwoordig hoeft zo’n ‘prentje’ niet per se een religieuze betekenis te hebben. U geeft de gasten eigenlijk een klein aandenken mee voor thuis. Er zijn geen regels voor de tekst op zo’n herinneringskaartje. Bij de één staat er een uitgebreide levensloop op, bij de ander bijvoorbeeld alleen een kort gedicht. U kunt bijvoorbeeld vooraf bedenken wat er op en in het kaartje moet komen te staan. Wij kunnen u ook helpen met ideeën en uiteraard kunnen wij de bidprentjes of bedankkaartjes ook ontwerpen laten drukken, net als de rouwkaart. U kunt deze kaartjes dan eventueel ook zelf uitdelen aan het eind van de dienst. Zo draagt u ook een persoonlijk steentje bij en hoeft u niet te spreken tijdens de uitvaart.

Hulp bij het spreken tijdens een uitvaart

Misschien wilt u toch spreken, maar bent u bang dat u overmand wordt door emoties. Dit kan natuurlijk en dat is helemaal niet gek. Het is ten alle tijden mogelijk dat onze uitvaartbegeleider het spreken van u overneemt, wanneer u niet meer in staat bent verder te spreken. Ook is het mogelijk dat Anneke Duvekot-Bimmel van Zeeuws Licht ritueelbegeleiding u ondersteunt en helpt bij de invulling van de uitvaart en het spreken tijdens het afscheid.

Eigen Stijl uitvaartzorg werkt vaak samen met Anneke. Op haar website kunt u alle informatie vinden. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.