Natuurbegraven

Natuurbegraven - Eigen Stijl uitvaartzorg
aug 9, 2021

In Nederland wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor begraven in de natuur. Waarom is dat? Wat maakt natuurbegraven zo anders ten opzichte van ‘regulier’ begraven? In deze blog vertellen wij u graag meer over natuurbegraven.

Wat houdt natuurbegraven eigenlijk in?

Bij natuurbegraafplaatsen bestaan de begraaffunctie en natuurfunctie naast elkaar. Een natuurbegraafplaats maakt onderdeel uit van een natuurgebied dat geschikt is voor het begraven van overledenen. Het is dus eigenlijk een vrij gebied, waar mensen dagelijks hun wandelingen kunnen maken in de natuur. In dit gebied liggen dus ook mensen begraven, zonder dat dit echt heel duidelijk zichtbaar is.

Het wordt vaak gezien als een natuurvriendelijk alternatief. Het idee achter natuurbegraven is namelijk om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het dan meestal ook niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt om een graf aan te duiden. Ook aan grafversieringen, kleding en grafkisten worden doorgaans eisen gesteld. Niet vergankelijke materialen worden meestal niet toegestaan. De locatie kunt u terugvinden middels GPS coördinaten. Met de inkomsten die de natuurbegraafplaatsen maken worden de huidige natuurbegraafplaatsen en daarmee ook de natuurgebieden onderhouden en verbeterd. Daarnaast worden er nieuwe natuurgebieden gekocht voor nieuwe natuurbegraafplaatsen. Een van de doelen van de deze begraafplaatsen is dus om zoveel mogelijk stukken natuurgebied te beschermen.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Hoewel er op dit moment nog niet veel natuurbegraafplaatsen te vinden zijn in Nederland, is er wel een groeiende behoefte aan natuurbegraven. Veel mensen ervaren rust en ruimte in de natuur en willen daar dan ook een laatste rustplek krijgen. Ook voor nabestaanden kan deze natuurlijke omgeving een fijne plek zijn om te komen. Daarnaast trekken de voordelen van natuurbegraven, die in deze blog worden besproken, ook mensen aan. Hier vindt u verschillende natuurbegraafplaatsen.

De kosten

Hoewel de kosten voor natuurbegraven niet zo heel veel verschillen ten opzichte van de kosten van regulier begraven, gaat het bij natuurbegraven om eenmalige kosten. Daarmee is natuurbegraven vaak een goedkoper alternatief. Bij natuurbegraven komen namelijk geen kosten kijken voor een grafsteen, het verlengen van de grafrechten en het onderhouden van het graf. Houdt wel in gedachten dat de kosten voor een plekje op een natuurbegraafplaats kan verschillen per gemeente en plaats. Vraag dit dus altijd even na bij de betreffende natuurbegraafplaats. Het gaat hierbij onder andere om de kosten voor het langdurig grafrecht en de begraafkosten.

Foto: Anita Besselsen Fotografie 

Bianca Tange