Nabestaanden steunen tijdens de feestdagen

Nabestaanden steunen tijdens de feestdagen
dec 16, 2021

Mensen die een dierbare moeten missen hebben het zeker in de maand december vaak erg lastig. Dit is de maand van samenzijn en gezelligheid (ondanks corona dit jaar ook weer in kleinere kring) met dierbaren, en zij moeten juist hun dierbare missen. Wij hebben eerder al tips gegeven voor nabestaanden over het herdenken van dierbaren tijdens de feestdagen en hoe om te gaan met rouw tijdens deze dagen. Maar u kunt ook in december nabestaanden steunen tijdens de feestdagen. Wilt u weten hoe? Lees dan zeker even verder.

De eerste Kerst zonder

Het zal altijd moeilijk zijn, elke Kerst opnieuw. Maar de eerste keer Kerst vieren zonder de overleden dierbare is wel extra lastig voor nabestaanden die heel dichtbij staan. Ze zitten wellicht nog midden in het rouwverwerkingsproces terwijl iedereen tijdens de feestdagen gezellig samen is. De leegte van de overleden persoon valt alleen maar meer op.  Omgaan met verdriet is lastig en de feestdagen zijn een nieuwe situatie waarmee ze geconfronteerd worden.

Hoe kunt u nabestaanden steunen tijdens de feestdagen?

Omdat u misschien niet weet wat u kunt doen voor de nabestaande leest u hier verschillende tips. Hopelijk zitten er voor u bruikbare tips bij, zodat de nabestaanden zich gesteund voelen. Afleiding zorgt er bij veel mensen voor dat ze de draad weer een beetje kunnen oppakken. Waarmee hij of zij zich weer een beetje goed voelt.

Geef de persoon extra aandacht

Bel in de maand december een keertje vaker of stuur een what’s app berichtje. Nodig hem of haar eens uit voor een kopje koffie. Of ga spontaan eens langs voor een wandeling.

Stuur een kaartje

De gebruikelijke kerstkaarten die worden gestuurd in deze periode zijn hier wat misplaatst. Een ‘vrolijk Kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar’ sturen aan de nabestaande kan gevoelig liggen en raar overkomen. Ondanks dat u misschien niet weet wat u op het kaartje moet zetten, stuur wel een kaartje. De persoon kan uw steun en troost goed gebruiken. U vindt hier tips voor het versturen van een kerstkaart in rouwtijd.

Bied afleiding

Even 15 of 30 minuten niet aan het verdriet denken, kan al heel fijn zijn voor iemand die midden in de rouwverwerking zit.  Zorg daarom dat u de persoon wat afleiding biedt. Ga bijvoorbeeld samen eten, maak een boswandeling of bel gewoon eens even op voor een praatje.

Steun bieden

Misschien kunt u ook voorstellen samen naar het graf te gaan en daar een kaarsje te branden. Na afloop kunt u dan samen onder het genot van een warme chocolade of een glühwein praten over het verlies. Ook kunt u om diegene te begeleiden in zijn of haar verdriet iets geven wat steun of troost biedt. Bijvoorbeeld troost verlichting, of een notitieboek.

Hopelijk heeft u aan deze ideeën iets, om iemand uit uw omgeving in deze lastige periode een hart onder de riem te steken.

Bianca Tange