Moederdag zonder moeder

Moederdag zonder moeder
apr 12, 2021

Zondag 14 mei 2023 is het weer Moederdag. Een dag waarop we onze moeder extra verwennen met bloemen, eigen gemaakte knutselwerkjes, ontbijt op bed, kaartjes, etc. Daarbij liggen de winkels vol met vrolijke kaarten, bergen chocolade en speciale aanbiedingen. Wanneer u geen moeder meer heeft kan dit erg confronterend zijn, zeker wanneer het de eerste Moederdag zonder moeder is. Waar anderen bijvoorbeeld hun moeder uitnodigen voor een diner, blijft haar plek aan de tafel leeg. Toch kunt u er een mooie dag van maken, waarin zij centraal staat.

Tips voor Moederdag zonder moeder

Er zijn verschillende mogelijkheden, met of zonder ritueel, om uw moeder deze dag te herdenken. Hieronder hebben wij verschillende tips voor u op een rijtje gezet:

Tip 1: Bezoek het graf of de gedenkplek van uw moeder

Op deze dag kunt u het graf van uw moeder een keertje extra bezoeken en bijvoorbeeld de bloemen neerzetten waar zij zo van hield. Is er geen graf maar een gedenkplaats? Bezoek deze vandaag en steek bijvoorbeeld een kaarsje aan voor haar.

Tip 2: Maak een gedicht, brief, tekening of collage

Soms helpt het om een brief te schrijven aan uw overleden moeder of een collage te maken met foto’s van u beiden. Bewaar deze eerbetonen in een speciaal doosje of leg het op haar graf op Moederdag.
Heel jonge kinderen die een moederloze Moederdag ervaren moeten alsnog op school iets knutselen. Stel aan de leraar voor dat zij een iets knutselen dat op het graf of bij de gedenkplaats neergezet kan worden. Zo voelen zij zich niet buitengesloten en daardoor extra verdrietig tijdens deze activiteit.

Tip 3: Spreek af met naaste familie of vrienden

Wanneer u afspreekt op Moederdag met uw naaste familie of vrienden, kunt u deze dag herinneringen ophalen aan uw moeder. Lunch of diner bijvoorbeeld samen en maak hierbij het favoriete gerecht van uw moeder. Dan is zij er toch een beetje bij.

Tip 4: Stuur een airmail

Zet op een kaartje wat u tegen uw moeder zou willen zeggen en maak deze vast aan een ballon gevuld met helium. Deze kunt u los laten bij bijvoorbeeld het graf, de gedenkplaats of op een favoriete plek van uw moeder.

Tip 5: Maak een herdenkingsvideo of collage

Zoek naar mooie leuke foto’s van en / of samen met uw moeder. Maak hier een collage van of een slideshow. Deze kunt u dan op Moederdag delen met uw vrienden en familie via mail, of via social media.

Doe wat goed voelt voor u

Wij hopen dat u iets heeft aan bovenstaande tips tijdens uw (eerste) Moederdag zonder moeder. Maar doe bovenal wat goed voelt voor u en waar u zich prettig bij voelt. Schroom ook niet uw gevoelens te uiten. Praat erover met anderen of schrijf het op.

Ondersteun iemand zonder moeder op Moederdag

Kent u mensen in uw omgeving die hun moeder verloren hebben, denk dan op deze dag ook aan hen. Steek ze een hart onder de riem door een berichtje te sturen of biedt aan om herinneringen aan hun moeder op te halen. Niet iedereen zal dit willen, maar het feit dat u aan ze denkt op deze voor velen toch moeilijke dag zal ze goed doen. Zo weten zij dat hun moeder ook door anderen niet vergeten wordt.

Bianca Tange