Moederdag als een kindje is overleden

Moederdag als een kindje is overleden
apr 26, 2021

Zondag 8 mei 2022 is het weer Moederdag. Wij schreven vorige keer al dat dit een zeer confronterende dag kan zijn, wanneer uw moeder is overleden. Echter mogen we op deze dag ook zeker de moeders niet vergeten die hun kind(je) hebben verloren. Het gemis is er altijd maar op een dag als deze is dit vaak extra pijnlijk. Misschien is Moederdag als een kindje is overleden wel één van de meest confronterende dagen. Met onderstaande tips hopen wij moeders en tevens naasten van een moeder met een overleden kindje wat hulp te bieden om met deze dag om te gaan.

Eens een moeder, altijd een moeder

Moeder bent u voor altijd, ook wanneer uw kindje is overleden. Het is dus helemaal niet gek dat u het op Moederdag extra taai heeft. Of u uw enige kind nu bent verloren, of dat er nog broertjes of zusjes zijn die u blij maken met tekeningen, cadeautjes en knutselwerkjes, het is en blijft een lastige dag, waarop u extra aan uw overleden kindje denkt.
Als naaste kunt u deze moeders steunen door te laten weten dat u aan hen denkt. Laat ze weten dat ze voor altijd moeder zijn. Stuur bijvoorbeeld een kaartje naar hen op deze dag. Wist u dat er zelfs speciale kaarten zijn voor moeders die hun kindje hebben verloren? Kijk en bestel hier de wenskaart voor Moederdag als een kindje is overleden.

Bezoek het graf of gedenkplaats van uw kind

Op deze dag kan het helpen het graf of de gedenkplaats van uw kind te bezoeken. Kijk wat hierbij voor u het fijnst is. Brengt u liever een bezoekje alleen? Of wilt u liever met uw partner, eventuele broertjes en zusjes naar de rust- of gedenkplaats gaan? Doe wat voor u goed voelt hierbij en kijk wat voor u troost geeft. U bent immers de moeder, dus doe wat u als moeder op deze dag eert.

Stuur een groet naar uw kindje

Op deze dag kan het ook mooi zijn om als moeder te laten weten dat u trots op uw kindje bent. Schrijf een tekstje of herinnering op een papier, of laat weten dat u uw kind mist. Dit kunt u aan een mooie ballon vast maken en deze los laten bij bijvoorbeeld het graf of de gedenkplaats, of op een plek waar u graag kwam met uw kind. Dit kunt u alleen doen, maar ook met uw partner en eventuele broertjes en of zusjes. Ook hier is het belangrijk wat u fijn vindt.

Wat kunt u als naaste doen op Moederdag als een kindje is overleden?

Bent u bijvoorbeeld vriend van, man van, vriendin van een moeder die haar kind heeft verloren en staat ze met lege handen tijdens deze speciale dag? Dan kunt u ook voor haar deze dag speciaal maken.

  • Maak bijvoorbeeld een lekker ontbijtje. Het is een heel makkelijk gebaar. Op bed of lekker in de woonkamer. Verwen haar met een lekker broodje en verse sap.
  • Geef een symbolisch cadeau. Dit hoeft geen dure ketting te zijn! Maal bijvoorbeeld een kleine fotocollage. Het symbool is heel persoonlijk. Een enkele bloem of mooie kaars met eventueel tekst kan ook van grote betekenis zijn.

Als naaste kunt u vooral steun en troost bieden op deze dag, door er te zijn, een berichtje te sturen en te laten weten, dat u aan de moeder denkt. Dit geeft moeders van een overleden kindje vaak al een heleboel steun.

Tips / ervaringen?

Heeft u zelf nog tips of ervaringen rondom Moederdag als een kindje is overleden? Of wilt u uw verhaal met ons delen? Stuur ons dan een berichtje via social media of via e-mail. Wij delen uw tips of ervaringen graag.

Bianca Tange