Misvattingen rondom een uitvaart

Misvattingen rondom een uitvaart
jan 17, 2022

Of het nu gaat om een begrafenis, een crematie en dingen hieromheen; er bestaan verschillende misvattingen rondom een uitvaart. Dit komt vaak omdat mensen niet goed weten wat er nu juist wel en niet mag, maar ook omdat niet iedereen weet wat er allemaal mogelijk is.

Misvattingen rondom een uitvaart

Wij horen regelmatig verschillende misvattingen rondom een uitvaart. Daarom leest u hieronder veelvoorkomende misvattingen, waarbij wij uitleggen hoe dit zit.

Met een uitvaartverzekering moet alles door die verzekeraar geregeld worden

Eén van de grootste misvattingen rondom een uitvaart is, dat waar u verzekerd bent, ook door die verzekeraar alles moet laten regelen. Dit is zeker niet het geval.
Het is met name afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, maar u kunt ze grofweg onderverdelen in drie verschillende vormen.

Ten eerste is er een uitvaartverzekering waarbij uitgekeerd wordt in de vorm van een dienstenpakket (natura verzekering). Hieronder valt bijvoorbeeld het rouwvervoer, de rouwkaarten en de uitvaartverzorger. Bij een kapitaal verzekering wordt het verzekerde bedrag volledig uitgekeerd aan een nabestaande. Hij of zij bepaalt dan wat er met het geld gebeurt. Dat kan handig zijn als u bijvoorbeeld geen gebruik wilt maken van de producten uit het dienstenpakket maar een vrije keuze wilt hebben voor de invulling van de uitvaart. De derde optie is dat u een combinatie maakt van een uit te keren geldbedrag en een dienstenpakket.

Om zeker te weten of uw uitvaartverzekering vrije keuze biedt zult u de verzekeringspapieren moeten controleren. Bij de kapitaalverzekering heeft u de meeste vrije keuze. Heeft u een natura verzekering en wilt u toch bij een of meerdere diensten voor een alternatief gaan? Dat kan wel, maar houd dan wel rekening met extra kosten.

U moet in een kist begraven of gecremeerd worden

Het ‘besluit op de lijkbezorging’ stelt dat een lichaam begraven wordt in een kist, óf een ander omhulsel. Het lichaam moet wel volledig bedekt zijn en het omhulsel moet biologisch afbreekbaar zijn. Hetzelfde geldt wanneer u kiest voor een crematie. Iemand wordt gecremeerd in een kist óf een ander omhulsel. Ook hier geldt dat het lichaam volledig bedekt moet zijn. U kunt dus kiezen voor een kist maar als u liever iets anders wilt dan is bijvoorbeeld een lijkwade ook mogelijk. Dat is een doek die om de overledene gewikkeld wordt. Lijkwaden zijn er in verschillende soorten en kleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan katoen of vilt. Het lichaam wordt vervolgens opgebaard op een zogenaamde draagbaar. U kunt in plaats van een kist ook gaan voor een uitvaartmand, gemaakt van wilgentenen, riet of ander materiaal.

De as mag alleen uitgestrooid worden op speciale asvelden

De as van uw overleden dierbare mag verstrooid worden op een speciaal asveld, maar u bent hier zeker niet tot beperkt. As van een overledene mag bijvoorbeeld ook verstrooid worden boven open zee (dus niet vanaf het strand). Verstrooit u de as liever op een plek waar uw overleden dierbare graag kwam? Of waar u fijne herinneringen heeft? Kijk van tevoren of dit door de gemeente is toegestaan. Iedere gemeente heeft zijn eigen regels hierover. De mogelijkheden om de as uit te strooien zijn dus oneindig, zolang u het maar even bij de gemeente nagaat en afstemt met de eigenaar van de grond. In bijvoorbeeld een bos of rivier moet er akkoord zijn van Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Voor verstrooiing op privéterrein volstaat toestemming van de eigenaar. Maar er zijn nog veel meer manieren om de as van je overleden dierbare te verstrooien, lees hier meer over de mogelijkheden van asverstrooiing.

Een uitvaart moet altijd bestaan uit een aantal standaardonderdelen

Veel mensen hebben het idee dat een uitvaart altijd een standaard invulling heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kopje koffie of thee na de dienst. Of een dienst in een uitvaartcentrum. Of een zwarte rouwauto. Als uw overleden dierbare dit graag wilde, dan is dat natuurlijk prima. Maar het hoeft natuurlijk niet. Als hij of zij, of u, dat niet wilt, dan kunt u altijd kijken naar wat wel passend is. Wilt u bijvoorbeeld een sweet table of een lunch in de buitenlucht met alle nabestaanden? Of wilt u dat alleen de naaste familie de kist naar de laatste rustplaats begeleidt en dat de rest het glas heft in uw stamkroeg? Het kan en het mag allemaal. Bespreek daarom goed met uw dierbaren wat uw wensen zijn voor uw uitvaart. Ook qua vervoer is veel mogelijk. Standaard rouwvervoer is zeker niet verplicht.

Op onze website kunt u het wensenboek downloaden en invullen. Dit kunt u bespreken met uw nabestaanden en / of bewaren op een plaats voor uw nabestaanden. Zo zal ook uw uitvaart persoonlijk en in uw stijl zijn.

Bianca Tange