Wat is een lijkwade precies?

Lijkwade - Eigen Stijl uitvaartzorg zeeland
apr 1, 2020

Vroeger was het verplicht om gecremeerd of begraven te worden in een kist. Sinds 1991 is dit niet meer het geval in Nederland. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een lijkwade.

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade is een rechthoekig doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De afmetingen zijn ongeveer 2 tot 3 meter lang. Er is een uitgebreid aanbod in verschillende lijkwades. De prijsklassen verschillen enorm, voor weinig geld zijn er al goede exemplaren te koop. Het is ook mogelijk zeer exclusieve lijkwades te kopen. Op dit gebied zijn alle wensen mogelijk.

Waarom dit alternatief?

Het verminderen van afstand tussen de overledene en de nabestaanden is één van de redenen waarom een lijkwade een mooi alternatief is. Bij een afscheid kan een kist een afstandelijke en onnatuurlijke uitstraling hebben. De overledene ligt in een kist verborgen, terwijl deze afstand vaak als onprettig ervaren wordt.

Wat voor materiaal?

De meest gebruikte materialen zijn:Lijkwade - Eigen Stijl uitvaartzorg

  • Linnen
  • Katoen
  • Wol
  • Zijde

Wanneer u iemand hiermee wilt cremeren of begraven heeft u een opbaarplank nodig.

Kopen

Een standaard lijkwade kopen kan al vanaf 275 euro. Het aanbod is zeer gevarieerd en het is soms zelfs mogelijk om een persoonlijke exemplaar te laten maken. Bij het kopen moet u letten op de keuze van de stof. Dit moet namelijk altijd bestaan uit een natuurlijk afbreekbare stof. U kunt een lijkwade online kopen of u kunt deze via ons bestellen.

Zelf maken

Een lijkwade zelf maken behoort zeker tot de mogelijkheden! Dit is geen ingewikkeld proces en kan helpen bij het rouwproces. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om het samen met andere nabestaanden te maken. Een geschikt doek is het enige wat nodig is. Kies voor een groot genoeg doek van 2 of 3 meter. Dit kan precies gevouwen worden op de manier zoals dat passend is voor een lijkwade.

Bianca Tange