Kinderen voorbereiden op een uitvaart

Kinderen voorbereiden op een uitvaart - Eigen Stijl uitvaartzorg - tips
okt 27, 2021

Vorige keer heeft u kunnen lezen, dat het belangrijk is om kinderen niet nadrukkelijk weg te houden bij een uitvaart. De uitvaart kan juist helpen bij de verwerking, wat natuurlijk van groot belang is. Het is natuurlijk wel noodzaak dat uw kinderen weten wat hen te wachten staat. Maar hoe kunt u kinderen voorbereiden op een uitvaart? Dat leest u hieronder.

Uw kinderen voorbereiden op een uitvaart

Zodra u heeft besloten om uw kind mee te nemen naar de uitvaart, is het van belang het kind daar goed op voor te bereiden. Kinderen hebben namelijk een levendige fantasie, waardoor ze onnodig enge ideeën kunnen hebben over de dood en de rituelen die daarbij horen.
Soms kunnen kinderen zelfs het idee hebben dat zij de dood van de overledene zelf hebben veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat ze in een boze bui diegene dood hebben gewenst. Erover praten met uw kinderen kan helpen om dit soort misverstanden te voorkomen.

Noem de dingen bij naam

Volwassenen zeggen vaak niet letterlijk wat ze bedoelen, als ze over de dood praten. Ze gebruiken dan abstracties (vaagheid), metaforen (beeldspraak) of eufemismen (verhullend taalgebruik) omdat ze het moeilijk vinden om te zeggen waar het op staat. Bijvoorbeeld: “hij heeft ons verlaten”, of “zij is op een lange reis gegaan”, of “hij is ingeslapen”. Bij kinderen kunt u dit beter niet doen.

Dit soort stijlfiguren hebben weinig betekenis voor kinderen, vooral wanneer ze jonger zijn dan 6 jaar. Het kan ze ook in de war maken, bijvoorbeeld omdat het kind gelooft dat iemand die gaat slapen altijd weer wakker wordt, of dat iemand die op reis gaat weer terugkomt. Of ze durven zelf niet meer te gaan slapen of op vakantie te gaan, omdat ze dat associëren met de dood.

Daarom is het beter om concrete woorden als ‘dood’, ‘doodgaan’ en ‘overlijden’ te gebruiken. Dat voorkomt misverstanden, en het helpt het kind om het definitieve karakter van de dood beter te begrijpen.

Leg uit wat er gaat gebeuren

Omdat veel kinderen nog nooit een uitvaart hebben meegemaakt, is het verstandig om die gebeurtenis van tevoren stap voor stap met een kind door te nemen. Dat kan helpen bij het voorkomen of verlichten van eventuele angstgevoelens die de uitvaart kan veroorzaken. Uiteindelijk gaat het erom dat uw kind zich veilig voelt, en dat er een sfeer van openheid heerst. In zo’n situatie zal je kind allerlei vragen durven te stellen, zoals:

  • Is de kist nog open?
  • Wat gebeurt er als ik ga huilen?
  • Gaat iedereen huilen?
  • Wat gebeurt er als ik naar de wc moet?

Sommige deskundigen raden ook aan om van tevoren met je kind naar de begraafplaats te gaan, en te kijken waar het graf komt (als er sprake is van een begrafenis).

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Wanneer een naaste is overleden is het ook goed mogelijk kinderen te betrekken bij de crematie of begrafenis. U kunt hier lezen hoe u kinderen kunt betrekken bij een uitvaart.

Heeft u hier vragen over of speciale wensen? Wij ondersteunen en adviseren u hierbij graag, want ook door het betrekken van kinderen kan juist uw uitvaart heel persoonlijk worden. En dat is immers wat wij het belangrijkste vinden.

Foto: www.anitafotografie.nl

Bianca Tange