Kenmerken van de laatste levensfase

Kenmerken van de laatste levensfase - Eigen Stijl uitvaartzorg
aug 26, 2022

In onze vorige blog bespraken wij wat praktische zaken over thuis overlijden. Ook benoemden wij al dat dit voor de naasten ook vaak een grote impact kan hebben. Dit geldt ook voor de laatste levensfase. Of iemand nu thuis sterft of in een hospice, een ziekenhuis of dergelijke, de laatste levensfase kan voor naasten erg zwaar zijn. Soms zelfs een beetje eng, omdat men niet goed weet, wat er hen te wachten staat.
Daarnaast brengt de laatste levensfase veel verdriet met zich mee.  Iemand waar u veel om geeft steeds zwakker zien worden, is heel naar. U weet vaak niet hoelang hij of zij nog te leven heeft. Het voelt als het ware als een tikkende tijdbom. Toch zijn er enkele kenmerken van de laatste levensfase waaraan u kunt herkennen dat voor uw dierbare de laatste levensdagen naderen.

Kenmerken van de laatste levensfase van uw dierbare

Sterven kan een geleidelijk proces zijn, bijvoorbeeld dagen of weken lang. Maar het kan ook snel gaan, denk hierbij aan enkele uren. Wanneer het levenseinde dichterbij komt, zou u dit kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

Er is minder behoefte aan eten en drinken

Een van de eerste kenmerken van de laatste levensfase is dat de stervende meestal weinig of zelfs geen behoefte meer heeft aan eten of drinken. Hierdoor kan hij of zij ook snel vermageren. Als gevolg daarvan zullen de wangen invallen, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen. Weet dat dit natuurlijk is en ook hoort bij het sterven. Enkele adviezen voor wanneer uw dierbare zich in deze fase bevindt:

 • Verplicht uw dierbare niet om te eten, ook al bedoelt u dit goed. Geforceerd eten kan onder andere zorgen voor verslikken, misselijkheid of een moeilijke ademhaling.
 • Het kan voorkomen dat uw dierbare last heeft van een droge mond. Wat kan helpen is eventueel kleine slokjes drinken te geven of de mond nat te maken met een nat gaasje (van binnen).
 • Droge lippen komen ook vaak voor. Wat helpt is deze vet te houden met vaseline.

Onregelmatige ademhaling

Een opvallend kenmerk is dat bij het sterven de ademhaling verandert. De ademhaling kan soms even stoppen en komt daarna weer op gang. Hoe dichterbij het levenseinde, hoe langer de pauzes in de ademhaling worden. Deze kunnen oplopen tot een halve minuut. De ademhaling wordt ook steeds minder diep.
Het automatische hoesten en slikken werkt minder goed, waardoor er meer slijm in de keel vast kan zitten. Het vastzittende slijm zorgt voor geluiden bij het ademhalen die u niet gewend bent. Soms ontstaat hierdoor verwarring en wordt gedacht dat de stervende erg benauwd is of bijna stikt. Maar dit is niet het geval. De laatste ademhaling is vaak te herkennen aan een zuchtje na een lange stilte.

Koud aanvoelen

Op het sterfbed zorgt het lichaam ervoor dat het bloed zo lang mogelijk naar het hart en de longen blijft stromen. Om deze reden krijgen de ledematen en neus minder bloed waardoor deze koud aanvoelen en er zelfs paarsblauwe vlekken op de huid kunnen ontstaan. Ook wordt het gezicht steeds bleker.

Veel slapen

Iemand die op sterven ligt is minder vaak wakker. Dit zorgt in veel gevallen ook voor verwarring en u kunt merken dat uw dierbare niet altijd alles begrijpt van wat u zegt. Maar, grote kans dat hij of zij wel alles hoort wat er gezegd wordt. Er zijn een aantal punten waar op kan worden gelet:

 • Het is belangrijk om uw dierbare rust te gunnen. Sta of zit dus niet met teveel mensen tegelijk rond het bed.
 • Het helpt vaak om zachtjes te praten, vermijd te harde geluiden in zijn of haar omgeving.
 • Aanrakingen kunnen ook een vorm van rust bieden, maar dit kan per persoon anders zijn.

Verward gedrag

Soms gedraagt een stervende zich anders dan normaal. Dit kan zich in vele dingen uiten, zoals anders uit de ogen kijken of onrustig en verward gedrag vertonen. Dit wordt een delier genoemd. Een delier komt vooral voor in de laatste uren. Het kan lijken alsof hij of zij allerlei dingen beleeft of dingen ziet die er niet zijn. Tips in deze fase:

 • Ga niet tegen uw naaste in wanneer hij of zij praat over de beelden die hij of zij ziet.
 • Wanneer de onrust te veel wordt, kunt u de arts rustgevende medicijnen vragen.
 • In alle rust wachten en waken.

Waken

Als het bekend is dat uw dierbare binnenkort zal sterven, dan kan het fijn zijn om te gaan waken. Zo kunt u om de beurt of samen dag en nacht bij de stervende aanwezig zijn. Zodat uw dierbare niet alleen is. Ook kan het een tijd zijn om afscheid te nemen. De tijd kan langzaam gaan en het kan erg vermoeiend zijn. Maar tegelijkertijd is het ook een erg waardevolle tijd. U kunt bijvoorbeeld een kaarsje branden, samen naar muziek luisteren of praten over mooie herinneringen samen. Onze tips bij het waken:

 • Zorg ervoor dat nabestaanden in deze tijd (als het mogelijk is) met elkaar afwisselen.
 • Neem om de beurt voldoende rust.
 • Indien gewenst kan ook om nachtzorg gevraagd worden ter ondersteuning, wanneer iemans thuis sterft. Dit kan men als er al thuiszorg is bespreken met hen. En natuurlijk kan ook dit altijd met de huisarts bepaald worden.

Bianca Tange