Herdenkingsdienst na lichaamsdonatie

Herdenkingsdienst na lichaamsdonatie
sep 8, 2021

Wanneer u uw lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap hebben uw nabestaanden zeer kort de tijd om afscheid van u te nemen. Een afscheidsbijeenkomst zoals vaak gehouden wordt voor een uitvaart, is in dit geval niet mogelijk. Natuurlijk is het wel mogelijk dat uw nabestaanden een afscheids- of herdenkingsdienst na lichaamsdonatie houden. Dit geeft uw nabestaanden vaak heel veel troost.

Wat houdt een herdenkingsdienst na lichaamsdonatie in?

Een herdenkingsdienst is te vergelijken met een afscheidsbijeenkomst direct na een begrafenis of een crematie, maar dan zonder de aanwezigheid van het lichaam van de overleden dierbare.

Op bijvoorbeeld een voor de overledene of zijn of haar familie waardevolle plek, wordt op een later moment een herdenkingsdienst geregeld. Deze plek wordt een symbool voor die geliefde. Op deze herinneringsplek kunnen foto’s van hem of haar staan, foto’s van mooie vakanties hangen, kaarsen branden en attributen neergezet worden die ook symbool staan voor uw dierbare of die veel zeggen over het leven en het gedachtengoed van hem of haar.

De invulling van deze herdenkingsdienst is volledig vrij en persoonlijk. U kunt het traditioneel aanpakken met muziek, foto’s en sprekers. Of u maakt er een informeel samenzijn van waar alles spontaan mag ontstaan en waarin de focus vooral ligt op het samenzijn, het herinneren met een lekker hapje en drankje.

Wanneer vindt de herdenkingsdienst plaats?

Een herdenkingsdienst na lichaamsdonatie kan plaats vinden wanneer u of uw nabestaanden dit wensen. Sommige directe familie vindt het juist fijn even op adem te komen na overlijden en in een wat rustiger vaarwater terecht te komen. Zij houden een herdenking soms pas weken of maanden later. Het voordeel hierbij is, dat men zich heel uitgebreid en aandachtig kan voorbereiden op de dienst. Men heeft alle tijd een geschikte locatie te zoeken en alles tot in de puntjes te regelen.

Anderen willen juist zo snel mogelijk een herdenkingsdienst voor hun dierbare houden. Zij vinden het juist fijn met alle dierbaren en kennissen zo snel mogelijk gezamenlijk afscheid te nemen en de overledene te herinneren.
Onthoudt u dat niks fout is, maar alles goed. Of er nu lange tijd of korte tijd tussen het overlijden en de herinneringsbijeenkomst zitten, dat geeft niets. Het gaat om uw wens en uw stijl.

Suggesties voor een herdenkingsdienst

Hoe een herdenkingsdienst eruit ziet is dus geheel aan u en de eventuele wensen van de overledene. Misschien vindt u het moeilijk en komt u er niet helemaal uit. Wellicht heeft u dan iets aan deze suggesties:

  • Kies een mooie en persoonlijke locatie. Wellicht een locatie waar de overledene graag kwam, of waar u warme herinneringen aan heeft met hem / haar. Het kan ook in het huis zijn van de overledene, wanneer dit genoeg ruimte biedt of wanneer u het juist klein en intiem wilt houden;
  • Zoek foto’s op en dierbare spullen van de overledene. Deze kunt u uitstallen tijdens de herdenkingsdienst;
  • De foto’s en spullen roepen wellicht ook verhalen op, die u tijdens de dienst wilt vertellen;
  • Wilt u dat er meerdere nabestaanden of bepaalde mensen spreken? Vraag hen alvast zodat zij zich ook goed kunnen voorbereiden;
  • Zoek ook net als bij een uitvaart naar muziek en nummers, wanneer u muziek wilt laten horen tijdens de dienst;
  • Waar hield de overledene van qua eten en drinken? Stel met familie en dierbaren verschillende hapjes en drankjes samen die u zou willen serveren.

Zorg er in ieder geval voor dat de herdenkingsdienst is zoals u als nabestaande of als de overledene wilt. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Ook bij herdenkingsdiensten helpen en ondersteunen wij u op die manier dat het in uw stijl en naar uw wens is. U kunt hiervoor dan ook altijd contact opnemen.

Bianca Tange