Herdenkingsboom planten na overlijden

Herdenkingsboom planten na overlijden
jun 28, 2021

Mensen kunnen een belangrijk moment in hun leven vastleggen door een boom te planten. Deze boom kan een feestelijke gebeurtenis markeren zoals een geboorte, huwelijk of jubileum, maar u kunt ook een herdenkingsboom planten na overlijden ter nagedachtenis aan een overleden dierbare. Voor het planten van herdenkingsbomen heeft Staatsbosbeheer herdenkingsbossen ingericht. Daarnaast kunt u via de Stichting Nationale Boomfeestdag een boom laten planten ter herinnering aan de geboorte of het overlijden van een kind.

Herdenkingsbossen in Zeeland

In Zeeland vindt u drie herdenkingsbossen van Staatsbosbeheer, namelijk in:

 • Schuddebeurs;
 • Dishoek;
 • Kapelle.

De Zeeuwse herdenkingsbossen in Schuddebeurs en Kapelle zijn al vol. In het ‘Bos van de toekomst’ bij Kapelle kunnen nog zo’n 150 bomen bij. Beheerder Staatsbosbeheer is op zoek naar een nieuwe locatie voor een vierde herdenkingsbos in Zeeland. Waar het volgende herdenkingsbos gaat komen kan Staatsbosbeheer nog niet zeggen. Hier zijn ze nog mee bezig.

Een gedenkplaats voor het overlijden van uw naaste

Wilt u een bijzondere, duurzame gedenkplaats inrichten voor het overlijden van een geliefde?
Dan kunt u denken aan het planten van een gedenkboom in het Abbekindersebos in Zuid-Beveland: het Bos van de Toekomst. Voor de boom kunt u kiezen uit een:

 • tamme kastanje;
 • linde;
 • rode beuk;
 • groene beuk;
 • eik;
 • esdoorn;
 • zwarte els;
 • fladderiep.

Bij de boom komt een roestvrij paaltje te staan met een gegraveerd bordje waarop u een herinneringstekst kan plaatsen. Er wordt voor het planten van de boom vooraf een gebruiksovereenkomst opgesteld.

Aanmelden voor een herdenkingsboom planten na overlijden

De bomen worden eenmaal per jaar geplant, op de eerste zaterdag van december. Aanmelden kan het hele jaar, maar als u voor 15 september aanmeldt, dan wordt uw boom nog in hetzelfde jaar geplant. Na 15 september gaat uw aanmelding mee naar het volgende jaar. U krijgt dan een uitnodiging om de boom zelf te komen planten. Zodra het perceel is vol geplant met gedenkbomen, beheert Staatsbosbeheer het bos op de gebruikelijke wijze.

Kosten voor een herdenkingsboom

De kosten voor het planten van een gedenkboom bedragen € 325. Daarvoor garandeert Staatsbosbeheer 15 jaar lang de boom en de paal met het bordje. Dat wil zeggen dat een boom die het onverhoopt niet redt, wordt vervangen. Hetzelfde geldt voor een beschadigd of verdwenen bordje. Na 15 jaar eindigt de garantie van Staatsbosbeheer, maar de boom blijft uiteraard doorgroeien.

Wilt u meer informatie of wilt u een boom bestellen in het Bos van de Toekomst? Dan kunt u contact opnemen met: boswachter Karel Leeftink: M 06-10943647, k.leeftink@staatsbosbeheer.nl

Bianca Tange