Herdenken tijdens de feestdagen

Herdenken tijdens de feestdagen - tips - Eigen stijl uitvaartzorg
dec 6, 2021

De maand december is weer aangebroken. De maand van gezelligheid, samenzijn en feestvieren. Dit is niet voor iedereen een makkelijke maand. Er zijn ook veel mensen die een dierbare erg missen en het daar deze maand extra zwaar mee hebben. We gaven hiervoor al eerder tips in onze blog omgaan met rouw tijdens de feestdagen.
Er zijn ook verschillende manieren om een dierbare te herdenken tijdens de feestdagen. Wij delen graag onderstaande tips, zodat uw dierbare toch een beetje dichtbij voelt deze maand.

Kerstballen in de boom met een persoonlijk tintje

U kunt uw kerstboom geheel vol herinneringen optuigen. Dat kan o.a. met:

Berichten op kerstballen

Personaliseer uw kerstboom door lieve berichten in diverse kerstballen te verwerken. Dit kunnen berichten zijn, die zijn achtergelaten in het condoleanceboek of uitspraken en wensen van de overledene. Ga aan de slag met de kerstballen en laat deze op maat maken met berichten of quotes op de bal of ga zelf aan de slag. Al deze persoonlijke kerstballen zorgen voor een kerstboom vol herinneringen, waar u met heel veel liefde aan heeft gewerkt en van kan genieten.

Kerstbal met een foto

Waar bij een kerstster een foto in het midden kan, kan dat ook bij een persoonlijke kerstbal. Door voor een doorzichtige kerstbal te kiezen, is er ruimte om een foto met de overledene er in te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een kerstfoto waar heel het gezin op staat, of de overledene met een kerstmuts. Of kies voor een foto van de overledene die veel mooie herinneringen naar boven brengt. De doorzichtige kerstbal kunt u nog op verschillende manieren decoreren. Zo kan er nepsneeuw in worden gestopt, veertjes of lichtjes!

Kerstbal met spullen van de overledene erin

Met de doorzichtige kerstballen kunt u heel wat creatieve dingen doen! Zo kunt u er bijvoorbeeld een voorwerp in stoppen dat van de overledene was. Of een stukje van een kledingstuk dat hij of zij graag droeg met de feestdagen. Als u nog zelfschreven gedichten of briefjes aan de familie hebt, kunt u deze ook in de kerstbal bewaren. Op kerstavond kunt u met naaste familie en / of dierbaren de kerstballen om de beurt openen en het briefje hardop voorlezen. Het is een mooie manier om even gezamenlijk bij de overledene stil te staan.

Alternatieven voor kerstballen om te herdenken tijdens de feestdagen

In plaats van kerstballen kunt u natuurlijk ook andere herinneringen of gedenksymbolen in de kerstboom hangen. Bijvoorbeeld door de lieve berichten (die we hierboven als voorbeeld noemen) uit te printen op mooi, sterk papier en deze als papierwerkjes in de kerstboom te hangen. Of haal de dozen met kerstspullen tevoorschijn en kijk eens of er items tussen zitten die iemand vroeger altijd in de boom wilde hangen omdat het een favoriet was. Het is dan een mooi idee om dit voortaan als eye catcher in de boom te hangen. Daarnaast zijn er ook nog andere alternatieven voor de kerstballen, zoals:

Polaroids

Ook met foto’s en/of polaroids creëert u een kerstboom vol herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een persoonlijk item van de overledene;
  • het eerste sokje van een kindje;
  • een persoonlijk sieraad van een dierbare.

U kunt ook een nieuw item aanschaffen, dat in uw ogen de persoonlijkheid van iemand uitstraalt.

Een bijzondere kerstster

Een ster heeft van zichzelf eigenlijk al een mooie betekenis. De benaming van een ster is letterlijk hemellichaam en ook bijvoorbeeld bij het uitleggen aan kinderen wanneer iemand overlijdt wordt vaak een vergelijking met een ster gebruikt. Een prachtig symbool dus om een overledene mee te herinneren. Wat dacht u bijvoorbeeld van:

  • een kerstster in de lievelingskleur van de overledene;
  • een houten kerstster waar u berichtjes op kunt schrijven;
  • een ster waar u een foto van de overledene in het midden kan plaatsen.

De ster kunt u hoog in de boom hangen aan een tak of zelfs als vervanging voor de piek gebruiken. Maar u kunt natuurlijk ook een grotere kerstster maken en deze voor bijvoorbeeld het raam hangen i.p.v. in de kerstboom.

Tekeningen

Plan met de kinderen een dagje in om leuke tekeningen te maken op kleine notitie velletjes. Denk aan tekeningen die hen aan de overledene doen denken. Of tekeningen van hen en de overledene samen zoals zij hem of haar nog kunnen herinneren. Perforeer vervolgens de tekeningen, haal er sierdraad door en hang ze in de boom.

Er zijn dus eigenlijk een heleboel manier om uw dierbare te herdenken tijdens de feestdagen. Door dit soort ideeën toe te passen is uw dierbare er de maand december toch een beetje bij.

Bianca Tange