Fotopresentatie tijdens een uitvaart

Fotopresentatie tijdens een uitvaart
nov 24, 2021

Misschien heeft u het al wel eens gezien: een fotopresentatie tijdens een uitvaart. Dit komt namelijk tegenwoordig vaak voor. U heeft er misschien al wel eens over nagedacht, dat u ook foto’s wilt laten zien tijdens de afscheidsbijeenkomst wanneer uw dierbare is overleden. Maar… Hoeveel foto’s laat u dan zien, welke maat en wanneer toont u ze tijdens de ceremonie? Daar hebben wij verschillende tips voor.

Tip 1: houdt rekening met het “gevaar” van beweging

Bewegende beelden trekken de aandacht. En omdat ons brein maar één ding tegelijk goed kan, trekken bewegende beelden de aandacht van andere zaken weg. Een fotodiavoorstelling is dus erg overheersend.
Dat hoeft niet erg te zijn, als u iets laat zien dat toegevoegde waarde heeft. Maar het kan teveel worden en vervelend. Dan gaat het ten koste van andere dingen waar u zoveel aandacht aan heeft besteed: de bloemen, de foto op de kist, de gekozen muziek, de sprekers.
En, niet onbelangrijk: als er continu bewegende beelden aangeboden worden, komt ook niemand  toe aan zijn of haar gevoel.

Tip 2: Wees kritisch in uw keuze

Het doel van foto’s tonen tijdens een uitvaart is het beeld van de overledene dat met woorden geschetst wordt, te verrijken of te illustreren.
U heeft maar één of twee foto’s nodig om een punt te maken. Denk dus bij elke foto na wat deze foto over de overledene vertelt en of dat niet al verteld is. Wees kritisch en beperk het aantal foto’s.

Tip 3: Zet de diavoorstelling tijdens de ceremonie niet op “herhaal”

De toegevoegde waarde van kritisch gekozen foto’s vervalt als de fotovoorstelling tijdens een uitvaart op “herhaal” wordt gezet. Dan gaat de herhaling van de foto’s, wederom, ten koste van andere belangrijke dingen.
Het kan wel mooi zijn om de reeks foto’s bij de receptie nogmaals te tonen, ergens op de achtergrond. Dan is het niet erg als de diavoorstelling op “herhaal” staat. Sterker nog, dan geeft iedereen de kans om de foto’s op een zelf gekozen moment nog eens rustig te bekijken. Dat is fijn.

Tip 4: Speel de foto’s niet te snel af maar ook niet te langzaam

In principe is het leuk en interessant om naar foto’s te kijken. Een levensoverzicht in beelden van de overledene kan heel waardevol en ontroerend zijn. Geef uw gasten daarom de juist tijd! Om goed te kijken, hun gedachten over de foto heen te laten gaan, en om de emoties te voelen die elke foto bij hen oproept. Geef elk beeld max. 7 seconden.

Tip 5: Kies zorgvuldig wanneer u uw diavoorstelling afspeelt

Tijdens een uitvaartceremonie valt er van alles te zien, te horen, te denken en te voelen. Al die dingen zijn de aandacht van de mensen waard. Maar… Het brein kan maar één ding tegelijk. Laat dus geen bewegende beelden zien tijdens een speech, tenzij het precies synchrone illustraties zijn bij wat er gezegd wordt.
Soms wordt op een uitvaart ook een Lied van Betekenis gedraaid: een lied waarvan de tekst belangrijk is. Als tijdens dat lied bewegende beelden getoond worden, zal de aandacht daarheen gaan in plaats van naar de tekst.
Toon dus ook geen fotodiavoorstelling als u of de overledene aandacht wil voor de tekst van een bepaald lied. Één, vaste, foto kan dan wel. En als het meer om de sfeer van het lied gaat, kunnen bewegende beelden weer wel.

Tip 6: Eenvoudig een presentatie maken met Prodiz Memoria

Het maken van een presentatie voor de uitvaartdienst kan veel tijd in beslag nemen. Met Prodiz Memoria kunt u zonder zorgen en technische kennis snel een persoonlijk eerbetoon maken dat recht doet aan hoe de overledene was.
Alle foto’s, video’s en muziekstukken verzamelt u eenvoudig in de mediabibliotheek. Dit kan via de computer, maar ook gewoon met uw mobiele telefoon!
U kunt het eindresultaat moeiteloos exporteren als een MP4 bestand welke vervolgens toepasbaar is in PowerPoint of andere output vormen.

Tips kort samengevat voor een fotopresentatie tijdens een uitvaart

Wilt u foto’s laten zien tijdens de uitvaart van uw dierbare en wilt u wat hulp bij de voorbereiding? Neem dan de volgende tips ter overweging mee:

  • Beperk het aantal foto’s. Elke foto moet iets toevoegen;
  • Herhaal de fotoreeks niet tijdens de ceremonie. (Tijdens de receptie kan wel.);
  • Geef mensen de tijd om te kijken, te denken en te voelen. Geef elke foto ongeveer 7 seconden;
  • Realiseer u dat bewegende beelden de aandacht wegtrekken van andere dingen. Toon dus geen fotoreeks tijdens een speech of tijdens een lied waarvan de tekst belangrijk is;
  • U kunt eenvoudig een presentatie maken met Prodiz Memoria.

Zo zorgt u dat uw gasten niet overprikkeld raken en dat andere belangrijke aspecten van de ceremonie de aandacht krijgen die ze verdienen.

 

 

Bianca Tange