Hoe komt u erachter of er een uitvaartpolis is?

Bianca TangeNieuws

Uitvaartpolis - Eigen Stijl uitvaartzorg

Bij het regelen van een uitvaart is een van de eerste vragen: is er een uitvaartverzekering? Voor nabestaanden is het soms een hele zoektocht. Als u niets kunt vinden, hoe komt u er dan achter of er een uitvaartpolis is? En wat kunt u doen als u zelf een uitvaartpolis heeft maar deze niet meer kunt vinden? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Hoe weet ik of mijn overleden dierbare een uitvaartpolis had?

Is er geen uitvaartpolis te vinden maar vraagt u zich toch af of uw dierbare was verzekerd? Dan kunt u een aanvraag indienen bij Het Verbond van Verzekeraars. Zij zoeken uit of er nog ergens een oude uitvaartverzekering loopt. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Uw dierbare is overleden; u mag geen polissen opzoeken van levende personen (behalve van uzelf)
  • U bent het kind, echtgenoot, samenwonende partner of erfgenaam van de overledene. Of u bent aangewezen om de nalatenschap af te handelen.

Ik heb een oude uitvaartpolis gevonden van een dierbare. Kan ik de uitvaartverzekering alsnog verzilveren?

Een zogenaamde ‘vergeten polis’ of ‘vergeten uitvaartverzekering’ mag wettelijk gezien tot vijf jaar na overlijden worden uitgekeerd. Hoe verzekeraars hiermee omgaan, verschilt.

Wat als de verzekeraar niet meer bestaat?

Veel oude uitvaartverzekeraars bestaan niet meer of zijn overgenomen door een andere verzekeraar. Bij een faillissement of overname worden de leden of klanten automatisch overgedragen aan de nieuwe verzekeraar. De oude uitvaartpolis en de maandelijkse betalingen lopen dus gewoon door, maar wel onder de naam van de nieuwe verzekeraar.

Let op: Soms worden verzekeringspolissen na een overname premievrij gemaakt. De oude uitvaartpolis blijft dan wel bestaan, maar u betaalt geen premies meer. Met name deze polissen verdwijnen in een mapje en worden snel vergeten.

Hoe kan ik zelf mijn oude uitvaartpolis of begrafenispolis terugvinden?

Doorzoek uw administratie, op papier of digitaal en ga op zoek naar post van uw uitvaartverzekeraar. De polis zou daar tussen moeten zitten. Weet u niet meer bij wie u de oude uitvaartverzekering heeft afgesloten? Als u maandelijks premie betaalt, vindt u de naam op uw afschriften. De meeste Nederlanders zijn overigens verzekerd bij DELA, Ardanta, Monuta en Lifetri. De kans is dus het grootst dat ook u daar bij zit.

Ik weet niet meer zeker of ik ooit een uitvaartverzekering heb afgesloten. Wat nu?

Een uitvaartverzekering loopt vaak tientallen jaren. Het is dus niet gek dat u niet meer precies weet welke verzekeringen u twintig of dertig jaar geleden heeft afgesloten. Vindt u niks in uw administratie of op uw bankafschriften, dan kunt u ook voor uzelf een aanvraag indienen bij Het Verbond van Verzekeraars.

Let op: Als u een aanvraag indient bij Het Verbond van Verzekeraars, kan het twee tot drie maanden duren voordat u informatie krijgt over een eventuele oude uitvaartpolis. De kans is dan groot dat jullie de uitvaart van een overleden dierbare toch eerst zelf moeten betalen.