Onderzoek naar eenzaamheid tijdens feestdagen

dec 25, 2017

Voor alleenstaande Nederlanders die Kerst zonder familie moeten doorbrengen, zijn de feestdagen alles behalve ‘de mooiste tijd van het jaar’. Deze groep voelt zich namelijk vaker eenzaam en verdrietig tijdens Kerst, dan mensen die wel met familie samen zijn. Bijna de helft (42 procent) van de alleenstaanden zegt blij te zijn als de feestdagen voorbij Eenzaamheid tijdens de feestdagen - kerstboomzijn en het weer 2 januari is. Dat blijkt uit een onderzoek naar eenzaamheid tijdens de feestdagen, door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes.

Het onderzoek naar eenzaamheid tijdens de feestdagen

Uit het onderzoek blijkt dat Kerst dus niet voor alle Nederlanders een feest van gezelligheid is. Ruim een derde zegt bijvoorbeeld niet echt uit te kijken naar Kerst. Dit geldt met name voor alleenstaanden en ouderen. Zij hebben niet altijd mensen om zich heen om kerst mee te vieren en worden zo met een pijnlijke werkelijkheid geconfronteerd. Gelukkig zijn er ook mensen die juist tijdens de feestdagen aan hen denken. Zo geeft 25 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn een kaartje of een WhatsApp-bericht te sturen aan mensen van wie ze weten dat ze met de feestdagen alleen zijn. Zo steken ze hen een hart onder de riem tijdens deze tijd.

Troost tijdens de feestdagen

Voor 44 procent van de Nederlanders zijn de feestdagen ook een tijd om extra stil te staan bij overleden dierbaren. Om troost te vinden, praten ze over hem of haar (53 procent) of branden een kaarsje (46 procent). Ook geeft bijna een op de vijf aan dat ze tijdens de kerstdagen het graf of de urn bezoeken van de overleden persoon. Uiteindelijk heeft iedereen eigen manieren om dierbaren te gedenken. Een persoon geeft zelfs aan een extra couvert te dekken tijdens het kerstdiner.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta.
Hiervoor zijn 1.579 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over kerst en oud en nieuw. Het gehele onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Bianca Tange