Dieren bij een uitvaart

dieren bij een uitvaart - eigen stijl uitvaartzorg
apr 19, 2021

Sommige mensen zijn grote dierenliefhebbers. Ook zijn er mensen die een sterke band hebben met bijvoorbeeld hun hond. Deze mensen vragen zich soms af of het ook mogelijk is dat dieren bij een uitvaart aanwezig zijn of de liefde voor dieren in een uitvaart te verwerken d.m.v. foto’s, op de rouwkaart of in de speech. Om u te inspireren geven wij u een aantal mogelijkheden om dieren bij een uitvaart te betrekken.

Duiven loslaten bij een uitvaart

Wist u dat u duiven kunt loslaten tijdens een uitvaart? Deze mooie dieren geven het afscheid symbolisch vorm: in alle vrijheid vliegen zij naar de hemel. Voor kinderen kan het ook fijn zijn om het afscheid op deze manier mee te maken. De dieren leiden heel even de aandacht af van het intense verdriet en geven iets meer ‘luchtigheid’ aan de uitvaart.

Met paard en wagen naar de laatste rustplek

Laat paarden u met een mooie wagen vervoeren naar het uitvaartcentrum. Ga voor een landelijke huifkar, een oogstwagen, een paardentram of voor een koets als rouwvervoer. Een speciale koets, is de postkoets: bij deze koets wordt de kist op het dak geplaatst. Stapvoets kunnen nabestaanden meelopen naar de rustplaats van de overledene. Natuurlijk kan de naaste familie ook met een aparte paard en wagen de rouwkoets volgen.

Eigen dieren bij een uitvaart

Wanneer u heel close bent met uw huisdier, kan uw wens zijn om uw huisdier bij uw uitvaart te betrekken. Of dat mag, hangt af van de regels van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Sommigen staan het absoluut niet toe, terwijl anderen een huisdier wel zullen verwelkomen. Het is dan ook goed om dit na te vragen, zodat nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan.

Houd rekening met het dier

Bedenk wel goed in hoeverre het een meerwaarde is om een huisdier mee te nemen naar een uitvaart. Een huisdier is een belangrijke nabestaande, maar zal een uitvaart niet begrijpen. Een trouwe en rustige viervoeter, die zijn baasje overal volgt, zal zich er prettiger bij voelen dan een dier dat stress krijgt van veel emotionele mensen bij elkaar. Het hangt ook af van de sfeer die u bij de uitvaart wilt: mag er af en toe bijvoorbeeld wat geblaf klinken?

Wanneer u de wens heeft (huis)dieren te betrekken bij uw uitvaart horen wij dit graag van u. Wij kunnen dan samen met u nagaan wat hierin mogelijk is in uw situatie.

 

Bianca Tange