Dankbetuigingen na de uitvaart

Dankbetuigingen na de uitvaart - tips van Eigen Stijl Uitvaartzorg
feb 14, 2021

Het voorbereiden en organiseren van de uitvaart is vaak erg hectisch; u moet aan allerlei zaken denken, maar tegelijkertijd heeft u ook te maken met verdriet. Een week later denkt u er misschien ineens aan dat u de aanwezigen graag nog een teken van waardering wilt geven voor hun aanwezigheid op de uitvaart, omdat er op de uitvaart niet genoeg tijd en ruimte was om hen te bedanken. Dit kan met traditionele dankbetuigingen na de uitvaart. Veelal wordt dat gekoppeld aan de datum van 6 weken na de dienst. Echter kunt u tegenwoordig ook kiezen voor speciale bedankjes na de uitvaart. Hieronder vindt u verschillende ideeën.

Tips voor persoonlijke dankbetuigingen na de uitvaart

Wat een mooi idee kan zijn is om te kiezen voor dankbetuigingen na de uitvaart in de vorm van persoonlijke herinneringen. Bedenk een bedankje dat leuke herinneringen aan de overledene naar boven brengt. Hieronder volgen een aantal tips voor een bedankje, die tevens een mooie herinnering vormen.

Bloembollen en plantenzaadjes

Stuur een zakje met daarin zaadjes en een aangehecht kaartje met een persoonlijke bedanktekst voor de mensen die aanwezig waren op de uitvaart. De zaadjes kunnen worden geplant in een pot, of als het mogelijk is in de tuin. Het is leuk om een plantje te zien groeien; een plant speciaal ter nagedachtenis aan de overledene. Had de overledene een lievelingsplant of bloem? Dan is het helemaal een mooi idee om hiervan de zaadjes of bollen te geven. “Vergeet mij nietjes” worden bij dit bedankje veel gekozen.

Filmpjes en foto’s

Als u op de dag van de uitvaart een fotograaf of videograaf had ingehuurd om foto’s en beelden vast te leggen, is het een mooi idee om de aanwezigen hier een kopie van te geven. Het is namelijk de laatste herinnering aan de overledene voordat er definitief afscheid werd genomen. Ook kunt u een filmpje of diashow maken waarin juist de leuke momenten van de overleden dierbare aan een stuk door worden afgespeeld. Denk bijvoorbeeld aan vakantiefilmpjes en foto’s. Dit kunt u op cd geven, maar ook per e-mail verzenden.

Een creatief bedankkaartje

Bij bedankjes na de uitvaart kunt u uiteraard ook denken aan een mooie bedankkaart. Maak de kaart extra persoonlijk door er een mooie fotocollage van de overledene op te plaatsen of een veelgebruikte spreuk van hem of haar erop te zetten. Het is ook wat persoonlijker als u een eigen tekst op de kaart plaatst of de kaart met de hand schrijft.

Een leuk boekje

Er kunnen verschillende soorten boekjes in elkaar gezet worden. Denk bijvoorbeeld aan een wist-u-dat-boekje waarin u allerlei interessante en leuke weetjes plaatst over de overledene. Of maak een boekje met allemaal foto’s van de overledenen op bijzondere momenten. Ook kunt u in het boekje bekende uitspraken van de overledene zetten, waarbij iedereen meteen denkt “O ja, dat was typisch hem/haar!” Op deze manier vergeet niemand hoe de overledene in het leven stond en bewaart men de leuke herinneringen.

CD met muziek

Geef een CD waar de lievelingsliedjes van de overledene op staan, of vraag aan iedereen welk nummer hen aan de overledene doet denken en zet dit allemaal op een CD. De CD kan dan bijvoorbeeld worden afgespeeld op de dagen dat u de overledene even extra mist of op zijn of haar verjaardag. Dan is hij of zij er toch nog een beetje bij.

Een geurkaarsje

Een ander leuk idee voor een dankbetuigingen na de uitvaart zijn kaarsjes in de lievelingskleur en -geur van de overledene. Dit kan dan worden aangestoken ter nagedachtenis aan hem of haar. Misschien kunt u er ook een foto van de overledene bij doen met een mooie tekst achterop.

Een mini gedenksteentje

Geef een klein gedenksteentje mee met een mooie quote of levensmotto erop van de overledene. Zet ook de naam, geboortedag en sterfdag van de dierbare op het steentje. Een mini gedenksteentje kan een mooi plekje krijgen in huis.

Een armbandje met naam

Geef een armbandje met daarop zijn of haar volledige naam of alleen de initialen. Het hoeft natuurlijk geen dure zilveren of gouden armband te zijn. Het is ook mogelijk om dit zelf te maken met kraaltjes of andere materialen die niet al te duur zijn. Het kan tevens dienen als een afleiding van uw verdriet. U bent bezig met iets moois ter nagedachtenis aan een overleden dierbare.

Natuurlijk zijn er nog tal van mogelijkheden en de traditionele dankbetuigingen worden ook nog vaak verzonden. Wanneer u uw uitvaart door ons laat verzorgen, kunnen wij indien gewenst, ook zorgen voor dankbetuigingen of bidprentjes. Ook wanneer u zelf anderen ideeën heeft, kunt u deze altijd met ons bespreken, want ook hiermee ondersteunen wij u graag.

 

 

 

 

 

 

Bianca Tange