Condoleance tekst schrijven

Bianca TangeNieuws

Condoleance tekst schrijven - Eigen Stijl uitvaartzorg

Op onze website vindt u tips voor het schrijven in een condoleanceboek. Maar een condoleance tekst schrijven op een kaartje, of via e-mail of per app, is vaak ook makkelijker gezegd dan gedaan. Wat schrijft u nu precies? Wij helpen u hier graag een beetje bij.

Condoleance tekst schrijven op een condoleancekaart

Wat u schrijft op een condoleancekaart hangt af van hoe dicht u bij iemand staat en hoe goed u iemand kent. Misschien heeft u iemand al lang niet meer gezien, maar wilt u toch even van u laten horen. Of misschien ziet u elkaar regelmatig en is het kaartje een éxtra beetje liefde. Toch kunt u soms naar een blanco kaart staren en dat u niet weet, wat u nu moet schrijven. Daar gaan we hieronder mee aan de slag.

Denk aan een mooie of grappige herinnering

Situaties die u samen heeft beleefd, zijn een mooi beginpunt om bij stil te staan. Heeft u samen een grappig voorval meegemaakt? Een onvergetelijke vakantie samen gehad, of gezellig dagje weg? Een knalfeest of altijd samen sporten en winnen? Op dit soort momenten kunt u dan terugblikken. U kunt in uw schriftelijke condoleance beschrijven waarom juist dit u zo is bijgebleven. Herinneringen samen herbeleven kan troost geven.

Probeer in het nu te blijven

In de verleden tijd schrijven over iemand die pas overleden is, kan heel pijnlijk zijn voor degene die uw condoleancekaart leest. Schrijf ‘Je moeder is een prachtig mens’ in plaats van ‘was’. Zo blijft die persoon nog wat langer dichtbij.
U kunt er ook voor kiezen om gewoon te schrijven over de situatie op dit moment. Wat gunt u de persoon om wie u geeft? Wat wenst u hen toe? Zinnen zoals ‘Ik gun jullie een prachtig afscheid’ of ‘De herinneringen neemt niemand u meer af’ kunnen ook warmte overbrengen. En vergeet niet dat u dat ook kunt doen door gewoon te schrijven dat u aan ze denkt.

Er voor iemand zijn

Steun betuigen doet u ook door er voor iemand te zijn. Een uitnodiging om eens bij u op de koffie te komen als ze hier behoefte aan hebben, een voorstel om op de kinderen te passen zodat ze even weg kunnen of iets lekkers koken, kan een wereld van verschil maken. Iets tastbaars voorstellen maakt het ook makkelijk om op terug te komen voor de nabestaanden. Dit geeft ook weer een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen. En het is soms moeilijk om op afstand in te schatten waar behoefte aan is. Op een condoleancekaart kunt u zo’n voorstel heel mooi kwijt en zo kunt u er later nog eens op terugkomen.

Gebruik een gedicht of songtekst

Soms heeft iemand anders al perfect verwoord wat u voelt. Bijvoorbeeld in een gedicht of de tekst van een liedje. Muziek zorgt op zowel de verdrietige als vrolijke momenten voor een onuitwisbare herinnering. Het kan heel passend zijn om dit als condoleancetekst te gebruiken. Het gaat er tenslotte om dat de tekst uw gevoel overbrengt, en die hoeft u niet per se zelf geschreven te hebben. Dat geldt ook voor een gedicht.

Een condoleance tekst schrijven met hulp van voorbeeldzinnen

Op een moment van verdriet en verlies is het soms lastig om de juiste woorden te vinden. Een blijk van medeleven kan op vele manieren verzonden worden. Op een kaart, per e-mail, via social media of in een online condoleanceregister. Hieronder vindt u een aantal voorbeeldzinnen.

 • Gecondoleerd met je/jullie verlies. Wat ontzettend verdrietig.
 • Ik denk aan je en sta altijd voor je klaar.
 • Je bent niet alleen.
 • Heel veel sterkte en kracht toegewenst in deze heftige dagen na het overlijden van <naam>.
 • Wat ongelooflijk onwerkelijk. We leven met je mee.
 • Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen.
 • We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen.
 • Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt.
 • Ik kan de juiste woorden niet vinden, maar weet dat ik aan je denk.
 • Wat kan het leven toch oneerlijk zijn.
 • Woorden schieten tekort wanneer het liefste bezit herinnering wordt. Veel sterkte gewenst.
 • We hopen dat je omgeven bent door liefde.
 • We zijn geschrokken van het bericht van het overlijden van <naam>. We wensen jullie heel veel sterkte, nu en in de toekomst.
 • Wat een verdrietig nieuws. Onze gedachten zijn bij jullie.
 • Onwaarschijnlijk, onwerkelijk en oneerlijk. Sterkte.