Boeken voor kinderen over rouwen en dood

Boeken voor kinderen over rouwen en dood
jun 8, 2021

Een overlijden is een ingrijpende gebeurtenis voor iedereen en zeer zeker ook voor kinderen. Wanneer er kinderen betrokken zijn bij het overlijden van een dierbare, vinden ouders en naasten het soms moeilijk wat ze moeten zeggen tegen de kinderen en hoe ze alles moeten vertellen en uitleggen. Dit is ook erg lastig. Het hangt natuurlijk af van de leeftijd, maar ook bij kinderen geldt net als bij volwassenen dat ieder op zich uniek is. Boeken voor kinderen over rouwen en de dood kunnen hierbij helpen.

Aantal boeken voor kinderen over rouwen en dood

Voor jong en oud zijn er boeken geschreven die kunnen helpen bij rouwverwerking of het begrip van de dood. Sommigen met een lach, sommigen met een traan, maar vooral om hen te helpen begrijpen. Hieronder vindt u verschillende boeken per leeftijd.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 0-8 jaar

Lieve oma Pluis | Dick Bruna:
Dick Bruna weet ook met Nijntje een gevoelig onderwerp op een kindervriendelijke manier te verwoorden. In dit voorleesboek heeft Nijntje verdriet omdat Oma Pluis is doodgegaan. Het verhaal wordt opgebouwd van de opbaring tot de begrafenis om het voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar begrijpelijk te maken.

Doodgaan is geen feest | Riet Fiddelaers-Jaspers:
Een kinderboek dat het onderwerp crematie voor jonge kinderen wat duidelijker maakt. Met dit voorleesverhaal over de vader van Julia en Stijn kunnen volwassenen uitleggen aan kinderen wat cremeren is.

Dag oma | Mieke van Hooft
Er is iets heel jammers gebeurd: oma is doodgegaan. Lieveke is erg verdrietig. Slak, Vlinder, Hommel, Muis, Kikker en Mier troosten haar met mooie herinneringen. En als Lieveke samen met mama een tuintje maakt, voelt ze dat oma toch heel dichtbij haar is gebleven. Een troostrijk verhaal.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 8-12 jaar

Achtste-groepers huilen niet | Jacques Vriens:
De stoere Akkie uit groep acht is ernstig ziek, maar krijgt veel steun van haar juf en klas. Ze bemoeit zich vanuit het ziekenhuis nog met alle gebeurtenissen en haar klasgenoten bedenken leuke dingen om haar beter te laten voelen. Een leesboek dat een ernstig onderwerp met een vleugje komedie benadert.

Dag, lieve papa | Kirstin Rozema & Sandy Wijsbeek:
Een verhaal dat inzicht geeft in hoe een gezin om kan gaan met de plotselinge dood van een ouder. Met verschillende tips van een professioneel uitvaartleider wordt omschreven hoe de dagen van het overlijden tot de begrafenis eruit kunnen zien.

Lexiland | Suzi Moore:
Als Emma haar tweelingzus verliest, wordt alles anders. Haar ouders ruziën vaak, haar broertje krijgt veel aandacht, Emma voelt zich eenzaam en mist haar zus. Op een dag is daar Lexi en wordt er een bijzondere vriendschap gevormd. Ze hebben allebei iemand verloren en helpen elkaar door het rouwproces heen waarin veel geheimen worden ontrafeld.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 12-18 jaar

Verder zonder jou | Daan Westerink:
Een boek waarin 28 jongeren zelf aan het woord zijn en vertellen over hun leven na het verlies van een familielid. Ze praten niet alleen over wat het met hen en hun omgeving deed, maar geven ook tips over hoe je als jongere kunt omgaan met verlies.

Een weeffout in onze sterren | John Green:
Het liefdesverhaal van Hazel en Gus, die allebei te maken hebben gekregen met kanker. Hazel leeft nog door een nieuw medicijn en Gus heeft de ziekte overleefd, maar heeft zijn been hierbij verloren. Als ze elkaar ontmoeten, is het meteen raak, alleen wilt Hazel niet dat iemand zich aan haar hecht. Als Hazel Gus haar lievelingsboek met een mysterieus open einde laat lezen, besluiten ze de schrijver op te zoeken. Een verhaal met een onverwachte wending en hartverscheurende momenten, welke je aan het denken zet.

Boeken ter ondersteuning voor de volwassenen met rouwende kinderen

Jong verlies | Riet Fiddelaers-Jaspers:
Een boek die steun biedt aan volwassenen die jonge, rouwende kinderen opvangen en begeleiden. Riet Fiddelaers-Jaspers benadrukt dat het verdriet van jonge kinderen serieus genomen moet worden en het goed is om ze bij de dood te betrekken. Ze geeft advies over de belangrijkste vragen waar volwassenen mee zitten.

Kinderen in spagaat | Leoniek van der Maarel:
De omgeving waar een kind in terecht komt speelt een belangrijke rol in het rouwproces. De auteur vertelt vanuit haar ervaring als begeleider hoe je kinderen kunt leren omgaan met het rouwproces. Ook komen kinderen zelf aan het woord wat een praktisch inzicht geeft in wat voor hen heeft geholpen en wat juist niet.

Bianca Tange