Wat kunt u beter niet zeggen tegen iemand die rouwt

Wat kunt u beter niet zeggen tegen iemand die rouwt - Eigen Stijl uitvaartzorg
jun 26, 2024

In november schreven wij over de lezing van Manu Keirse  – Helpen bij Verlies en Verdriet. Hier kon u o.a. lezen, hoe u iemand kunt helpen die met verlies, verdriet en rouw te maken heeft. Wanneer u iemand wilt steunen die net zijn of haar dierbare heeft verloren is dat heel mooi. Deze persoon kan namelijk alle mogelijke vormen van steun gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen die u beter niet kunt zeggen tegen iemand die rouwt. Gewoon, omdat het net even te gevoelig ligt. Wij horen het vaak terug van nabestaanden, dat het helaas, met alle goede bedoelingen toch gebeurt dat er dingen gezegd worden, waardoor iemand zich naar voelt. Hieronder vindt u dan ook een aantal uitspraken, die u het beste kunt mijden…

‘Ik weet precies hoe je je voelt’

Wat u zelf ook heeft meegemaakt, u zult nooit voelen wat hij of zij voelt. Gevoel is namelijk iets subjectiefs; iets heel persoonlijks. Iedereen rouwt op een eigen manier en hier komen dan ook eigen emoties en gevoelens bij kijken. U snapt zijn of haar verdriet, maar precies weten met welke gevoelens hij of zij rondloopt, kan simpelweg niet.

‘Hij of zij is nu op een betere plek’

Iemand die rouwt wil de overledene het liefst in zijn of haar armen hebben. Lekker dichtbij. Veilig en wel. Dat is de beste plek. En natuurlijk: we weten dat het goed bedoeld is, maar ‘die betere plek’, zal zeker kort na het overlijden, niet als de beste plek aanvoelen voor iemand die rouwt. Wat u wel kunt doen? De persoon tegenover u de beste plek geven die er op dat moment is: bij u, met het bieden van steun.

Zeg niet tegen iemand die rouwt: ‘Alles gebeurt met een reden’

Dit is erg pijnlijk. Het kan overkomen, dat u hiermee bedoelt, dat er een geldige reden is voor zijn of haar dood. En ja, soms is die er ook, maar dat is nog geen reden om het zo duidelijk uit te spreken.

‘Blijf sterk’, kunt u beter niet zeggen tegen iemand die rouwt

Iemand mag in een periode van rouw van zijn ‘minder sterke’ kant laten zien en zijn of haar kwetsbare kant blootleggen. Rouwen betekent immers dat men gevoelens, welke emoties dit ook zijn, onder ogen komt en verdriet, maar bijvoorbeeld ook angst, zijn daar belangrijke onderdelen van. Het is eigenlijk juits heel sterk, dat iemand zich zo kwetsbaar durft op te stellen!

‘Het is nu tijd om verder te gaan’

Dat kan niemand beslissen, laat staan zeggen. Voor rouw staat namelijk geen tijd. En ook verder gaan is iets dat hij of zij op zijn eigen tempo moet doen. De één doet dit al na een paar weken, de andere doet hier misschien wel jaren over. Moraal van het verhaal: wanneer het tijd is om verder te gaan (en óf die tijd aanbreekt) ligt in zijn of haar handen. U kunt dus beter niet zeggen tegen iemand die rouwt, dat het tijd is om verder te gaan.

‘Je bent nog jong. Er komt vast wel een nieuw iemand in je leven’

Dat is het laatste wat iemand wil horen die bijvoorbeeld net zijn partner is kwijtgeraakt. Wellicht komt er ooit weer een andere partner, maar dat betekent niet, dat die persoon daar nu al aan moet denken. Integendeel zelfs, dit is vaak iets waar ze aan het begin van het rouwproces helemaal niet voor open staan.

Hoe kunt u iemand in rouw helpen?

Hoe u iemand kunt helpen in rouw schreven wij al eerder in de blog over helpen bij verlies en verdriet. Maar bijvoorbeeld ook in de blog over schuldgevoelens bij verlies. Maar het belangrijkste is vooral luisteren, keer op keer en er voor de nabestaanden zijn.

Bianca Tange