Betekenis van rouwbloemen

Bianca TangeNieuws

Betekenis van rouwbloemen - Eigen Stijl uitvaartzorg

Vorige keer schreven wij over bloemen bij een uitvaart. Wanneer u kiest voor het geven van rouwbloemen, of een rouwboeket, wilt u wellicht kiezen voor passende bloemen. Maar welke rouwbloemen kiest u? Wat past bij de overledene? Wat wilt u ermee zeggen? Het is dan handig om wat meer te weten over de betekenis van rouwbloemen. Als u de betekenis van de verschillende rouwbloemen weet is het wellicht makkelijker om keuzes te maken.
Wij vertellen u daarom hier iets meer over de betekenis van een aantal rouwbloemen.

De bloem der liefde

De roos staat symbool voor de liefde, maar dat wist u waarschijnlijk al. De roos is dan ook erg populair om aan iemand te geven als een teken van liefde. Rozen zijn er in allerlei soorten en kleuren. Nabestaanden vragen wel eens om een bepaalde kleur roos mee te brengen, in de lievelingskleur van de overledene bijvoorbeeld. U kunt een roos natuurlijk ook in een rouwboeket aan de nabestaanden geven. Een roos waarvan de steel is afgebroken staat voor een overlijden.

Vergankelijkheid

Een van de symbolische betekenis van de lelie is ‘vergankelijkheid’. De lelie wordt vaak gebruikt om emoties uit te drukken in moeilijke tijden waarin rouw en verlies een rol spelen. De lelie staat symbool voor veel meer, zo druk je met de lelie ook de woorden ‘je bent lief’ uit. Dit is een mooie boodschap naar de overledene toe.

Vriendschap en kracht

De orchidee heeft meerdere betekenissen. Deze prachtige bloemsoort staat onder andere symbool voor kracht en voor vriendschap net zoals de Alstroemeria. Met deze kennis is de orchidee een mooie toevoeging aan een rouwboeket om uw medeleven te tonen. De orchidee komt uit de op een na grootste plantenfamilie ter wereld en bestaat dan ook in heel wat verschillende kleuren. In totaal zijn er wel meer dan 25.000 soorten van de orchidee te vinden.

‘Dank je’

De Lisianthus heeft wat weg van de roos. Hoewel ze aardig op elkaar lijken hebben ze totaal verschillende betekenissen. Zo staat de Lisianthus niet per se voor de liefde, maar voor dankbaarheid en waardering. Met deze bloemen laat u uw dankbaarheid blijken voor bijvoorbeeld uw vriendschap met de overledene en alles wat de overledene ooit voor u heeft gedaan.

Gouden bloem van geluk

De chrysant is te vinden in allerlei kleuren en vormen. Dit maakt het nog makkelijker om een persoonlijk rouwboeket samen te stellen dat past bij de overledene. Van oorsprong is de chrysant eigenlijk gewoon geel, vandaar de naam ‘gouden bloem’. De naam komt uit het Grieks waar ‘chrys’ goud betekent en ‘anthemon’ bloem. De chrysant staat voor geluk.

Onvoorwaardelijke liefde

Net zoals de Dahlia is de Freesia een geschikte rouwbloem met een mooie symbolische betekenis voor een overleden partner. De Freesia staat namelijk symbool voor een onvoorwaardelijke liefde. Een mix van de Dahlia, de Freesia en enkele rozen in de lievelingskleur van uw partner zou een idee kunnen zijn voor een prachtig en betekenisvol rouwboeket.

Harmonie

Net zoals vele andere bloemen in deze lijst heeft ook de hortensia meerdere symbolische betekenissen. Zo staat deze prachtige bloem voor schoonheid, gratie en net zoals de Lisianthus voor dankbaarheid. Daarnaast staan de diverse kleuren van de hortensia ook symbool voor vrede, liefde en harmonie. Drie prachtige woorden die de hortensia een perfecte bloem maken voor in een rouwboeket.

De betekenis van rouwbloemen en hun kleuren

Nu weet u iets meer over de betekenis van een aantal rouwbloemen, maar ook de kleuren hebben een betekenis. Hieronder leest u de betekenis van de meest voorkomende kleuren van rouwbloemen:

  • Wit: onschuld, liefde, eenvoud
  • Roze: tederheid, blijdschap
  • Paars: rouw, ingetogenheid
  • Rood: liefde, lijden, hartstocht
  • Geel: licht, kracht, groei
  • Oranje: warmte, kracht

Nu weet u iets meer over de betekenis van rouwbloemen. Natuurlijk zijn er nog veel meer bloemen. Heeft u bepaalde bloemen in gedachten en wilt u weten welke betekenis hierbij hoort? U kunt dit vaak opzoeken op internet. Er is hier heel veel over te vinden.