As uitstrooien: regels en mogelijkheden

Hoe werkt cremeren - Eigen Stijl Uitvaartzorg
jul 14, 2021

Als een overleden dierbare is gecremeerd, dan komt de vraag wat u met de as wilt doen. Zoals we in een eerdere artikel al schreven kunt u de as verwerken in een sieraad, of een urn kiezen naar uw smaak, maar u kunt de as ook uitstrooien. Wanneer u voor het laatste kiest dan zijn er wel wat regels waar u rekening mee moet houden. Wij lichten ze hieronder nader toe.

Wat gaat er vooraf aan uw keuze op het gebied van de as

Tot op zekere hoogte bent u vrij in de keuze wat er met de as gebeurt. De as wordt eerst een maand bewaard in het crematorium in een afgesloten ruimte. Dit moet volgens de Wet op de Lijkbezorging en in deze weken is het niet toegankelijk voor iemand. Dit gebeurt zo wegens mogelijk justitieel onderzoek en om nabestaanden de tijd te geven het onderling eens te worden over de as bestemming. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de wensen van de overledene. Als de overledene geen wensen had dan mogen de nabestaanden beslissen. Diegene die opdracht heeft gegeven tot de crematie is in principe ook diegene die de beschikking krijgt over de as. Mochten er verschillende gedachten bij de nabestaanden bestaan over het wel of niet uitstrooien van de as, dan kan diegene ook een middenweg kiezen. Bijvoorbeeld door de as te verdelen:

  • Een deel van de as kan uitgestrooid worden,
  • het andere deel kan bijvoorbeeld in een kleine urn, medaillon of hanger komen.

Zo kan een nabestaande toch nog een deel bij zich dragen.

Waar mag u as uitstrooien?

U mag op veel plekken as uitstrooien. Bijvoorbeeld op open zee en op veel plekken op het land. Gemeenten stellen hier regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel / niet mag. Dit verschilt namelijk per gemeente. Als u de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet u toestemming vragen aan die eigenaar. De as mag ook in eigen tuin worden verstrooid of begraven worden. Houd er bij begraven rekening mee dat de urn dan in zijn geheel begraven moet worden en de as niet los in de urn mag. Deze moet gesloten in een asbus of ashoes zitten. Hierop staan namelijk naam en crematoriumnummer die twintig jaar lang leesbaar moeten blijven. Mochten nieuwe bewoners de urn vinden in de tuin, kunnen ze deze bij het crematorium afgeven.

As uitstrooien in het buitenland

De mogelijkheden om de as uit te strooien in Nederland zijn dus oneindig, zolang u het maar even bij de gemeente nagaat en afstemt met de eigenaar van de grond. In bijvoorbeeld een bos of rivier moet er akkoord zijn van Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Ook kunt u ervoor kiezen om de as te verstrooien in het buitenland. Het is wel aan te raden om indien u per vliegtuig reist bij de betreffende vliegvaartmaatschappij na te gaan of en hoe u de urn mee mag nemen. Voeg daarnaast voor de zekerheid een Engelstalige verklaring (omschrijving) van de crematie en overlijden bij de urn om problemen in het buitenland te voorkomen. De regels omtrent as uitstrooien verschillen per land. Vraag voor de zekerheid daarom om toestemming bij de ambassade van het betreffende land.

De kosten

De kosten van het uitstrooien van de as zijn geheel afhankelijk van de keuzes die u maakt. Doet u het in uw eigen tuin, dan heeft u geen kosten. Maar als u bijvoorbeeld voor een ballonverstrooiing kiest, dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Als u kiest voor het uitstrooien van de as op een strooiveld van de gemeente dan verschillen de kosten per gemeente. Bij de ene gemeente is het gratis en bij de andere gemeente kunnen de kosten aardig oplopen. Het is dus afhankelijk van de keuzes die u maakt.

Wij ondersteunen u graag

Heeft u na de crematie vragen over het verstrooien van de as, of heeft u bepaalde wensen en komt u er niet helemaal uit? Dan helpen en ondersteunen wij u graag. U kunt altijd contact met ons opnemen na de door ons verzorgde crematie, zodat ook de as verstrooiing geheel in uw persoonlijke stijl en wensen verloopt.

Bianca Tange