Anders als anders

Bianca TangeNieuwsReageer

De afgelopen uitvaart was een andere uitvaart dan anders…. De moeder van een vriend was overleden en ze vroegen aan mij of ik de uitvaart wilde regelen. Ineens ben je dan niet alleen uitvaartleider maar ook vriendin.
 
Je hebt te maken met je eigen vrienden die je dan advies geeft en dit is toch anders dan wanneer je die als buitenstaander geeft. Je kent immers de familie goed en emoties komen dan toch meer binnen.
Waar ik normaal ervaar dat ik ondersteunend ben in de emoties merkte ik dat ik nu onderdeel was van de emotie.
 
Ik merkte aan mezelf dat ik af en toe ook wat onzekerder was dan normaal, wat zouden ze nou van mij vinden als uitvaartleider? Ik heb de eigenschap dat elke uitvaart perfect moet zijn maar nu wilde ik absolute perfectie.
 
Na de uitvaart moest ik meer dan anders bijkomen want emoties kosten nu eenmaal veel energie. Al met al kijk ik terug op een bijzondere ervaring en het allerbelangrijkste: de familie/ vrienden waren erg blij dat ik de uitvaart begeleid heb.